Brnabić: BlackRock poseduje samo 138 miliona evra srpskih obveznica 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

„Odgovor na današnje šok pitanje da li je BlackRock preuzeo spoljni dug Srbije je jednostavan i lako ga je dobiti od ministarstva finansija, a ima ga i Blumberg, jer se našim obveznicama trguje javno. BlackRock jeste jedna od firmi koje učestvuju u trgovini hartijama od vrednosti koje iznose 11 milijardi dolara, ali ona poseduje 138 miliona evra srpskih obveznica, što je, 1,54 odsto ukupno emitovanih obveznica, odnosno 0,4 odsto od ukunog javnog duga Srbije“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je na ovaj način odgovorila na pitanje Dejana Bulatovića, samostalnog poslanika, koji je pitao da li će nadležni organi sankcionisati one političare koji šire lažne informacije, poput one o drogi u Moroviću. Time se, kako je rekao, nanose ogromne štete državi.

„Kako da zaštitimo državu i državne funkcionere od neistina“, upitao je Bulatović, a onima koji su mu dobacivali dok je govorio poručio je – „Šta je bilo miševi, što se javljate, sram vas bilo“.

Ministarka pravde Maja Popović odgovoria je Bulatoviću da su tužioci samostalni državni organi koji odlučuju da li je bilo krivičnog dela.

„Ministarka je dala politički odgovor, ali ja ću biti direktnija. Protiv Srbije se vodi hibridni rat koji se ne događa u drugim državama i uređenim društvima. Ali mi smo dozvolili da svako priča šta hoće, a da su tajkunski mediji tu da nadograđuju laž i od toga prave istinu“, rekla je Brnabić, podsećajući da su samo u toku današnjeg dana dva puta demantovane tvrdnje opozicije da je osoba iz njenog okruženja odavala tajne crnogorskom narko kartelu, ali da ti mediji to nisu objavili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari