Brnabić: Dobre vesti za region 1Foto: Twitter

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da sa današnjeg samita Zapadnog Balkana u Londonu ima dobrih vesti za region i regionalnu saradnju, napominjući da nije potrebno svake godine uvoditi nove teme za razgovor, već ostati posvećen postavljenim zadacima i videti njihove rezultate.

Ne mislim da je Berlinski proces istrošen format i da uvek sve treba da bude bombastična vest, mislim da treba kada se nešto počne, ostati posvećen tome da bismo videli rezultate, rekla je Brnabić novinarima u Londonu.

Ne mislim da na svakom samitu treba da se uvodi neka nova tema, već treba da pratimo one teme koje su najvažnije za Berlinski proces. To su agenda povezivanja i kako napredujemo iz godine u godonu, regionalni ekonomski prostor i njegova primena, kao i rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih, navela je ona.

Brnabić je podsetila da je u ponedeljak u Londonu konačno parafiran i ugovor o sedištu Transportne zajednice Jugoistočne Evrope koji će biti u Beogradu, kao i da napreduje primena akcionog plana za regionalnu ekonomsko povezivanje.

Prema njenim rečima, konstatovan i dobar rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koja je imala raspisane pozive za projekte koji su odabrane

Srbija je imala 11 projekata i rekla sam da ću se lično mnogo više uključiti u rad Regionalne kancelarije, jer mislim da poverenje, pomirenje i saradnje treba da ide od najmađih. Oni su budćnost rekla je Brnabić.

Srbija je pokazala svoje pravo lice u vreme migrantske krize, da deli evropske vrednosti, možda više nego neke članice Evropske unije, rekla je Brnabić na pitanje o migracijama koje je najavljeno da će biti tema na samitu lidera Zapadnog Balkana sa partnerima iz Evropske unije.

Kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata, trenutno u Srbiji boravi oko 4.000 ljudi. Sva maloletna lica migranti u Srbiji pohađaju škole, besplatno, ona su sva ostalom decom i ne pravis e nikakva razlika, rekla je Brnabić.

Srbija će nastaviti da bude konstrutivan partner štos e tiče zajedničke evropske politike prema migrantima mislim da će to biti tema na narednims esijama, kada razgovaramo o zajedničkoj sigurnosti. Ponosim se kako je Srbija odgovorila na migrantskoj krizi i kako se ponašamo prema ljudima u nevolji, rekla je Brnabić.

Samitu Zapadni Balkan u Londonu, u okviru Berlinskog procesa, prisustvovali su nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, premijeri Bugarske, Grčke, Poljske, Hrvatske, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, kao i premijeri sa Zapadnog Balkana Ana Brnabić, Zoran Zaev, Duško Marković, Ramuš Haradinaj, Denis Zvizdić i Edi Rama.

Razgovor Brnabić i Merkel

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovaraće večeras sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, potvrđeno je novinarima iz kabineta premijerke.

Brnabić i Merkel prisustvovaće prijemu kod princa od Velsa Čarlsa, ali će tu priliku iskoristiti i za razgovore u četiri oka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari