Brnabić i ambasador Kine zajedno dočekali kinesku Novu godinu: Dva naroda jedna porodica (FOTO) 1Foto: FoNet/ Peđa Vučković

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas na obeležavanju kineske Nove godine u Beogradu da je Peking postao jedan od najznačajnijih partnera u ekonomskom razvoju Srbije, a kineski ambasdor Li Ming poručuo da narodi dve države pripadaju jednoj porodici.

„Ova manifestacija nije samo prilika za zabavu i uživanje u umetnosti već je važan korak ka jačanju kulturnih veza između naših država. Saradnja jača, ne samo na kulturnom polju, već se ona sve više produbljuje u raznim oblastima“, izjavila je Brnabić uoči novogodišnjeg odbrojavanja na Savskoj promenadi u Beogradu na vodi.

Ona se zahvalila na čvrstom stavu Kine da ne prizna nezavisnost Prištine navodeći da su predstavnici te države još jednom pokazali posvećenost i podršku Srbiji i na jučerašnjoj sednici Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Srećna kineska Nova godina i srećno srpsko-kinesko čelično prijateljstvo“, poželela je premijerka za praznik i poklonila kineskom ambasadoru u Srbiji Li Mingu poštansku marku sa motivima Zmaja.

Ming je doček kineske Nove godine u svojoj kulturi i tradiciji po značaju i senzibilitetu poistovetio sa dočekom Badnje večeri u Srbiji.

„U ovom trenutku Kina je puna radosti i mira i svaka porodica se okuplja oko novogodišnje večere. Zbog ove manifestacije Kinezi u dijaspori i osoblje naše ambasade, koji su hiljadama kilometara udaljeni od Kine, takođe osećaju toplinu svoje otadžbine, što još više dokazuje da narodi Kine i Srbije pripadaju jednoj porodici“, kazao je on.

Ambasador je premijerki uzvratio simboličnim poklonom, a nakon odbrojavanja na kuli i vatrometa na promenadi učesnici manifestacije su poneli i veliku tradicionalnu maskotu zelenog zmaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari