ANA BRNABIĆ - MANUEL SARAZINfoto BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Specijalni predstavnik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin ocenio je danas da su razgovori Beograda i Prištine dobra osnova za dalju diskusiju i napredak, a da nedavni iskoraci u dijalogu predstavljaju važan korak na putu ka Evropskoj uniji, kao i da je implementacija ključna.

U razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Saracin je takođe istakao značaj daljih koraka na uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta, podvukavši da očekuje da će rezultati inicijative Berlinski proces omogućiti stvaranje prosperitetnijeg okruženja i dati konkretne benefite za stanovnike regiona, saopšteno je iz srpske vlade.

U saopštenju se navodi da su Brnabić i Saracin, danas u Beogradu, razgovarali o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskim integracijama, kao i o aktuelnoj regionalnoj situaciji i najnovijim dešavanjima u okviru inicijative Berlinski proces.

Premijerka je rekla da je Srbija zainteresovana za jačanje sinergije sa Nemačkom, ističući da pored nastavka investicione saradnje, naročito u visoko-tehnološkom sektoru, postoje velike mogućnosti za produbljivanje odnosa i u oblastima energetike, auto industrije, kao i nauke i obrazovanja.

Ona je naglasila da je saradnja u regionu strateško opredeljenje Srbije u cilju ne samo ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideje povezivanja i ujedinjenja Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Evropskoj uniji.

Kada je reč o Kosovu, Brnabić je istakla posvećenost Beograda očuvanju mira i stabilnosti i naglasila da očekuje konstruktivnu podršku koja će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju.

Sastanku je, dodaje se, prisustvovala i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari