Saracin: ZSO prihvaćena u Pištini, načinili su korak napred, očekujemo da to pokažu u narednom periodu 1Foto: Twitter

„Moj utisak je da je ova, za kosovsku stranu, veoma teška tema Asocijacije opština sa srpskom većinom sada progutana. I Nemačka i međunarodni partneri su uvek bili jasni oko toga da očekujemo od Kosova da to ispuni, a moj utisak je da je to sada prihvaćeno i u Prištini“, kazao je u intervjuu za KoSSev izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan, Manuel Saracin.

Nemački zvaničnik započeo je radnu nedelju posetom Kosovu, gde se sastao sa najvišim zvaničnicima.

Na kraju posete, a neposredno pre nego što se uputio za Beograd gde ga danas očekuju sastanci sa srpskim zvaničnicma, u intervjuu za KoSSev govorio je o sporazumu oko kojeg su se kosovski premijer i srpski predsednik prošlog meseca dogovorili u Ohridu, te njegovoj primeni.

Kaže da ovaj sporazum predstavlja važnu šansu za ceo region na putu ka Evropskoj uniji. Međutim, implementacija je ključna kako bi ovo bila „zaista velika priča o uspehu“.

„Mnogi ljudi u regionu će reći da sam idiot jer verujem u pozitivne poteze, ali mi smo u sklopu Berlinskog procesa pokazali da je moguće postići pozitivne sporazume ako razmišljate pozitivno i mislim da Ohrid može biti prekretnica da se situacija u regionu od minus-minus pretvori u plus“, kazao je Saracin.

Nemačka je, dodaje uglavnom pokušavala da bude od pomoći kako bi se postigao sporazum u Ohridu, ali je i, priznaje, „vršila jak pritisak na obe strane da se slože“.

„Pokušavali smo da im kažemo – ‘slušajte, ovo je vaša šansa, ne propuštajte ovu šansu, možda nećete dobiti mnogo novih’“, navodi izaslanik nemačke vlade.

On, međutim, ocenjuje da mnogi ne veruju u „političku volju koja je pokazana u Ohridu“.

„Dakle, odlučujuće je da se sada, putem implementacije, dokaže politička volja“, konstatovao je.

Iako je odbio da govori detaljnije o značenju termina „samoupravljanje za Srbe“, koji se navodi u članu sedam osnovnog sporazuma kao obaveza Prištine, Saracin konstatuje da je sada jasno da moraju da se ispune sporazumi iz 2013. i 2015. godine o Zajednici srpskih opština.

„A član 7. opisuje kako to treba da se učini. Međutim, neću jasno da komentarišem o tome o kom tačno stepenu moći se radi, to je van mojih nadležnosti. Važno je da pronađemo način da dođemo do procesa pronalaženja pravog obima, visine ovih pitanja. O tome se raspravlja u dijalogu“, kazao je.

On, međutim smatra da je Priština prihvatila da ispuni ovu obavezu i očekuje da to i pokaže.

„Moj utisak je da je ova, za kosovsku stranu, veoma teška tema Asocijacije opština sa srpskom većinom sada progutana. I Nemačka i međunarodni partneri su uvek bili jasni oko toga da očekujemo od Kosova da to ispuni, a moj utisak je da je to sada prihvaćeno i u Prištini. Možda grešim, ali ovo je utisak sa mojih sastanaka u Prištini – da su oni načinili korak napred. I očekujemo da to pokažu i na terenu u narednim danima i nedeljama“, rekao je Saracin.

Kaže da su poruke prištinskih zvaničnika za njega „verodostojne“. Međutim, iako tvrdi da se na Zapadnom Balkanu „nikada ne zna“, kaže da je ponekad od pomoći držati ljude za reč i reći im:

„Slušamo šta govorite javno, ali ostaćemo pri onome što ste nama rekli“.

Sa druge strane, priznaje da Beograd i Priština imaju različite vizije o ZSO, ali i smatra da je moguće postići sporazum „sa kojim se moraju uskladiti obe strane“.

Upitan o sve češćim zahtevima Albanaca na jugu Srbije koji žele ista prava koja bi imali i Srbi na Kosovu nakon implementacije sporazuma, Saracin kaže da to nije deo dijaloga.

„Mislim da nije ispravno da se kaže da je Kosovo zemlja koja će se pobrinuti da se manjinska pitanja u Srbiji reše na pravi način, jer mislim da smo u prošlosti imali previše uplitanja iz drugih zemalja u susedne zemlje i ovo je više primer toga kojim putem ne bi trebalo da ide kosovska vlada“, kazao je.

Prokomentarisao je i to što Srpska lista bojkotuje predstojeće izbore na Severu Kosova.

„U Nemačkoj imamo jednu izreku u politici kada neko odlazi – ‘onaj ko izlazi iz sobe mora da razmisli kako će moći ponovo da uđe’“, kazao je.

Smatra da Srpska lista za sada nema taktiku na koji način da „ponovo uđe“, a povodom zahteva ove stranke za povratak u institucije, odnosno učešće na izborima, od kojih je jedan da se formira ZSO, Saracin poručuje:

„Mi želimo da se to desi i trudimo se da budemo od pomoći na tom putu, ali ne bih komentarisao i stavio na dnevni red redosled koji je predstavila Srpska lista“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari