Milivojević: Ko daje mandat Saracinu da nas natera da priznamo Kosovo kada ni EU nema zajednički stav 1Foto: FoNet Milica Vučković

Politički analitičar Cvijetin Milivojević pitao je danas ko daje mandat specijalnom izaslaniku Nemačke za Zapadni Balkan Manuelu Saracinu da „natera“ Srbiju da prizna Kosovo i Metohiju, kada ni Evropska Unija nema zajednički stav o tome.

„Pet zemalja EU ne priznaje Kosovo, pa ko onda daje mandat nekom Saracinu ili (specijalnom predstavniku EU Miroslavu) Lajčaku da natera predstavnike Srbije da priznaju Kosovo. To što se neko predstavlja da je to stav EU, to je nešto drugo. Sve odluke tog tipa u EU se donose saglašnošću svih članica“, kazao je Milivojević za agenciju Beta.

Kako je ranije objavljeno, Saracin je rekao da je stav Berlina da Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez priznanja Kosova.

On smatra da EU deset godina pokušava da posreduje u pregovorima Beograda i Prištine i to neuspešno, dakle, prema njegovim rečima, mandat se vraća Savetu bezbednosti.

„U medjuvremenu se, samoinicijativno, kao neka vrsta ‘nadposrednika’, ubacuje neki Vašington, (bivši američki diplomata Ričard) Grenel, (američki izaslanik Gabrijel) Eskobar, (savetnik Stejt Departmenta Derek) Šole – koji su kao neki supervizori tog neuspešnog procesa, ali po kom osnovu, zato što su Sjedinjene Američke Države član Saveta bezbednosti s pravom veta, pa jesu, ali još četiri članice ima to pravo“, objasnio je on.

Milivojević je naglasio da sve mora da se vrati u Savet bezbednosti UN, jer nije EU dobila mandat da reši kosovsko pitanje, već da posreduje o pregovorima odnosno, da bude neutralan posrednik.

Rekao je da Saracinova izjava „nije ništa novo“ i da Srbija može da nastavi pregovore, jer čak i kada bi priznala Kosovo, ne bi ubrzala svoj prijem u EU.

„Ta priča (Saracinova izjava) koja se sada plasira i koja je dobila na intenzitetu verovatno zato što deo zapadnog dela medjunarodne zajednice želi da iskoristi ono što se dešava u ukrajinsko-ruskom sukobu kao povod da ubrza pritisak na Srbiju, to je drugi deo priče, na Srbiji je da ne odgovori kompromisom na to“, kazao je Milivojević.

Niko nema pravo da prizna odustajanje od dela teritorije, naglasio je politikolog, to se nekad zvalo veleizdaja i nijedna vlast to neće uraditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari