Saracin: Predlog sporazuma se ne objavljuje kako bi se stvorilo poverenje među liderima Srbije i Kosova 1Manuel Sarrazin Foto European Western Balkan, Stefan Kaminski

U intervjuu za Novu, Manuel Saracin, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan rekao je da je stav Berlina da Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez priznanja Kosova, ali da njen ulazak u porodicu evropskih zemalja nije moguć ni bez slobodnih medija i demokratije.

U razgovoru za ovaj dnevni list, Saracin je naglasio da je EU šef pregovora koji se vode između Beograda i Prištine i da je neophodno što pre postići sporazum između dve strane, kao i da je važno da se predstavnici Srba što pre vratu kosovske institucije.

Upitan li nemačko-francuski predlog, koji je u međuvremenu postao evropski predlog za rešavanje statusa Kosova, podrazumeva da Srbija mora da prizna kosovsku nezavisnost na kraju pregovaračkog procesa, sagovornik je odgovorio:

„Mi iz Nemačke smo uvek imali veoma jasan stav po tom pitanju – pred kraj procesa normalizacija odnosa, kad Srbija odluči da se pridruži EU, priznanje Kosova će biti deo procesa. Ne bih to povezivao previše sa evropskim predlogom, ali to je nešto što Nemačka svakako očekuje i to je jasno rečeno kad je kancelar Olaf Šolc posetio Srbiju u junu prošle godine“.

Na pitanje zašto se od javnosti krije francusko-nemački predlog Saracin je odgovorio da je za sve koji rade na tom dogovoru važno da se prvo uspostavi atmosfera poverenja.

Svi smatraju da je bolje prvo stvoriti atmosferu razumevanja i poverenja u kojoj lideri mogu da pričaju o ovoj temi bez razmišljanja da će nešto biti objavljeno, dodao je.

Upitan koliko će to da traje i da predlog ostane van očiju javnosti, nemački zvaničnik kaže da ne može to da predvidi, jer nije odgovoran za to šta se dešava u tom procesu (pregovora).

Naravno, ako se dođe do sporazuma, to neće biti kraj. I dalje će biti mnogo posla, ali to bi bio ogroman korak napred i mislim da bi to predstavljalo veliku šansu za region, dodao je.

Upitan o mogućnosti da se sporazum potvrdi u Srbiji na referendumu, Manules Saracin kaže da je referendum istovremeno i šansa i rizik, da oni žele jasnu odluku Srbije kojoj se može verovati, ali da je na našoj zemlji to kako će doći do te odluke.

Upitan o roku za postizanje sporazuma, sagovornik Nove kaže „što pre moguće“.

Na pitanje da li su zbog oštrih izjava na račun politke Berlina koji upućuju predsednik Srbije Vučić i premijerka Brnabić, narušeni odnosi Srbije i Nemačke, Saracin odgovara da te izjave ne reflektuju stvarni odnos dva društva, koji je prijateljski.

„Naše snažno uverenje je da Srbija i Evropska unija moraju da budu zajedno, i uveren sam da ljudi iz Srbije takođe vole Nemačku. Stoga, za mene reči gospodina Vučića i gospođe Brnabić ne reflektuju naš stvarni odnos, na primer na polju ekonomije ili između društava dveju zemalja. Ja razumem da su građani Srbije ponekad nezadovoljni zbog toga što smo iskreni kad govorimo o našim različitim stavovima, na primer, kad govorimo o Kosovu, ali mislim da je naše prijateljstvo dovoljno važno i duboko ukorenjeno da te naše razlike mogu otvoreno da se iznose u javnost, a ne da se skrivaju iza kulisa, naveo je Saracin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari