Brnabić i Vang o produbljivanju i razvoju odnosa Srbije i Kine 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji razgovarali su večeras u Beogradu o bilateralnim odnosima i načinima njihovog produbljivanja i razvoja.

Vang je rekao da je Kina spremna da i dalje bude „istinski prijatelj“ Srbiji i da Beograd može „u potpunosti da računa na svaku vrstu pomoći koja bude potrebna“, saopštila je Vlada Srbije.

On je kazao da prostora za saradnju i dalje ima, posebno kada je reč o robnoj razmeni, i dodao da Kina u potpunosti stoji na raspolaganju Srbiji u oblasti digitalizacije i inovacija, navodi se u saopštenju.

Brnabić je zahvalila na pomoći koju je Kina pružila Srbiji tokom pandemije korona virusa, navodeći da je to dodatno učvrstilo „čelično prijateljstvo“ dve zemlje koje se produbljuje i projektom izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm.

Brnabić i Vang o produbljivanju i razvoju odnosa Srbije i Kine 2
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/EV

Ona je ukazala na značaj saradnje sa Kinom na polju razvoja infrastrukture i „novih velikih ulaganja“ kineskih kompanija u Srbiji i pored činjenice da pandemija i dalje traje, piše u saopštenju.

Posebnu zahvalnost, kako se navodi, premijerka je izrazila za uspešnu privatizaciju Železare Smederevo, navodeći da je zahvaljujući njoj sačuvano više hiljada radnih mesta, i za pronalaženje strateškog partnera za RTB Bor.

Navela je da Srbija pridaje „veliki značaj i pruža snažnu podršku“ globalnoj inicijativi „Pojas i put“, koju je inicirao kineski predsednik Si Đinping, i mehanizmu saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, stoji u saopštenju.

Brnabić i Vang o produbljivanju i razvoju odnosa Srbije i Kine 3
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/EV

Kako se navodi, Brnabić je rekla da je ambicija Srbije za daljim razvojem odnosa sa Kinom velika i čestitala kineskoj strani 100. godišnjicu osnivanja vladajuće Komunističke partije.

Vang je zahvalio na čestitkama i naveo da se prijateljstvo dve zemlje, „na ravnopravnim osnovama, razvija u korist oba naroda“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari