Brnabić je samo PR Vučića, zato ću na njene napade odgovoriti njemu: Balša Božović o premijerkinim uvredama 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Ne doživljavam napade Ane Brnabić na mene kao nešto vredno komentarisanja. Ana Brnabić je samo “piar“ Vučićeve nervoze i njoj neću odgovarati na vašem sajtu, već na Tviteru. A, predsednik Vučić je nervozan sa razlogom. Njemu ću odgovoriti ovde – kaže za Danas Balša Božović, direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije.

Božović se sinoć, nakon gostovanja na televiziji N1 našao da „udaru“ niza tvitova koji je premijerka objavila na ovoj društvenoj mreži,

Brnabić je uputila uvrede zbog onoga što je predsedavajući Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, izneo kao sopstveno viđenje prilika i delovanja vlasti, kako u Srbiji, tako i u regionu.

– Imamo šampiona! To danas slobodno i samouvereno možemo da kažemo! Doduše, u neslavnoj disciplini lupanja gluposti i pričanja regionalnih nebuloza, ali šampionu se u zube ne gleda – napisala je, između ostalog Brnabić.

Brnabić je samo PR Vučića, zato ću na njene napade odgovoriti njemu: Balša Božović o premijerkinim uvredama 2
Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Podsetimo, komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vučića da Priština sprema napad na sever Kosova i da je Zapad pokazao licemeran odnos prema Srbiji, direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije rekao je da to nije istina i da jedino postoji licemeran odnos Srbije prema Zapadu.

On je upitao kako Vučić može da očekuje zaštitu od onih kojima ne želi da pruži podršku čak ni u vremenu rata u Evropi.

Ocenio je da se predsednik Srbije “iznervirao” jer je hteo da Kosovo postane deo inicijative Otvoreni Balkan, a “očigledno posle ovoga od toga nema ništa”.

Prema njegovoj oceni, Vučić je ljut i na zemlje Kvinte i Zapad, ali ne sme otvoreno da se ljuti na SAD jer zna da nije u pravu.

Božović dodaje i da nije tačno da samo Priština nije ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma, već da su obe strane pokušale da izbegnu obaveze.

– Vučić se “iznervirao” jer je hteo da Kosovo* postane deo Otvorenog Balkana, a “očigledno da od toga nema ništa”, kaže Balša, jer šta ga briga što je Vučić, kao i Rama, sto (100) puta ponovio da su svi iz regiona pozvani da učestvuju, ali da nikoga nećemo moliti. „Nije tačno da samo Priština nije ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma“, kaže Balša. Da odrastao čovek ne ume da broji do 15 (broj tačaka Briselskog sporazuma), to je zabrinjavajuće. Od tih 15, čak 6 je o obavezi Prištine da osnuje ZSO. Obaveze Beograda sve ispunjene! “Dritan Abazović igra onako kako Vučić svira”, kaže Balša. Balša je danas direktor nekakve „Regionalne akademije za razvoj demokratije“ i u tom kapacitetu uspeo je brutalno da uvredi demokratski izabranog premijera jedne zemlje u regionu. Zaista za respekt – napisala je, ozmeđu ostalog premijerka Srbije, komentarišući, prema njenom mišljenju, ključne poruke Balše Božovića.

Ana Brnabic, Dritan Abazovic
foto FoNet Milica Vuckovic

– Prvo, Vučić nije zatvorio kosovsko pitanje zbog čega je i dobio podršku Zapada 2012. godine, sada stiže račun za izneverena obećanja. Umesto rešenja kosovskog problema, koji je uzgred budi rečeno sam napravio zajedno sa Slobodanom Miloševićem i Vojislavom Šešeljem devedesetih godina, deset godina je odlagao, kupovao vreme i čekao povoljan momenat da iz njega progovori njegova iskrena namera, a to je da ponovo dovodi u pitanje granice u regionu. Nije predsednik Srbije nikada to rekao javno, da se razumemo, njemu su puna usta mira i poštovanja međunarodnog prava, ali sve što je radio bilo je usmereno na to – kaže Božović za Danas.

On ističe i navodni „dogovor sa optuženikom za ratne zločine Hašimom Tačijem o “razmeni teritorija” između Kosova i juga Srbije“.

Brnabić je samo PR Vučića, zato ću na njene napade odgovoriti njemu: Balša Božović o premijerkinim uvredama 3
foto (BETAPHOTO AP Photo/Franc Zhurda)

– Zatim podrška Miloradu Dodiku u Republici Srpskoj koji otvoreno najavljuje secesiju. Zatim “non pejper“ Janeza Janše o “mirnom razilaženju” u Bosni i Hercegovini koji je implicirao stvaranje tri velike države na Balkanu. Veliku Albaniju koja bi obuhvatila Kosovo, zatim velike Srbije koja bi obuhvatila pola RS i Velike Hrvatske kojoj bi u krilo pala Herceg Bosna. Tu bi, naravno, Crna Gora bila srpska država ili je ne bi bilo – napominje naš sagovornik.

Kako dodaje, o sudbini Severne Makedonije kroz realizaciju “non pejpera“ možete sami da zaključite.

– Pošto je i to propalo jer je Rusija kao pokrovitelj svih tih ideja neočekivano lose prosla u Ukrajini NATO i Evropa su sekonsolidovali, Vučić se okrenuo Ediju Rami i Otvorenom Balkanu kao šansi da ponovo igra na kartu “stabilokratije”. I ni to mu ne prolazi. Sužava se manevarski prostor. Drugo, Nato je proglasio Rusiju za neprijateljsku zemlju. Kako će sada Zapad gledati na nas s obzirom na Vučićevo odbijanje da se usaglasimo sa EU i uvedemo sankcije Rusiji i priču kako je zli zapad opet protiv Srbije? Ostaje da vidimo. Ali sva je prilika da se predsednik preigrao, a da je nervozan na svakog ko razgoliti njegove zadnje namere i na onog koji ga vrati u realnost – zaključuje Balša Božović,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari