Brnabić kaže da imamo najbolju komunikaciju sa SAD u proteklih 30 godina, Hil ističe posvećenost uspehu Srbije 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su politički odnosi Beograda sa Vašingtonom sve bolji.

Ima stvari o kojima se ne slažemo, ali je razumevanje sve veće, rekla je Brnabić prilikom predstavljanja rezultata istraživanja Američke privredne komore o poslovnoj klimi i poverenju.

Brnabić je navela da Beograd i Vašington imaju iskren i otvoren dijalog, sa fokusom na rešavanje problema, a ne povratak u prošlost.

Sada imamo najbolju moguću komunikaciju sa SAD u proteklih 30 godina. Ne slažemo se u vezi Kosova, ali imamo ogroman stepen razumevanja onoga što se na Kosovu događa, izjavila je Brnabić.

Ona je iznela podatak da je za prvih osam meseci ove godine vrednost robne razmene između Srbije i SAD bila skoro 855 miliona dolara, što je rast od gotovo 46 odsto u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

Ukupna robna razmena će biti veća od milijardu dolara, rekla je Brnabić i navela da su SAD najvažniji partner Srbije što se tiče razmene usluga.

Za prvih devet meseci ove godine je vrednost razmene usluga veća od milijardu evra, od čega smo izvezli u SAD oko 900 miliona, a uvezli usluge vredne 200 miliioan. Naš najveći potencijal su mladi sposobni ljudi i kompanije iz sektora informacionih tehologija, izjavila je Brnabić.

Prema njenim rečima, firme iz SAD su investirale u Srbiji skoro četiri milijarde dolara i zapošljavaju oko 30.000 ljudi.

Brnabić je izjavila da je energetska tranzicija i diverzifikacija apsolutni prioritet njene vlade i najavila investicioni ciklus u energetici vredan 12 milijardi evra.

Nikada nismo razgovarali o privatizaciji Elektroprivrede Srbije, koja bi bila besmislena, jer se radi o nacionalnoj bezbedenosti, kazala je Brnabić.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil je izjavio da su SAD posvećene uspehu Srbije.

Radimo zajedno na budućnosti i zajedničkom interesu. Potrebno je raditi na diverzifikaciji izvora energije, digitalizaciji ekonomije i angažovanju izuzetno talentovanih mladih ljudi, rekao je Hil, uz ocenu da je inicijativa Otvoreni Balkan vizija ispunjena uspehom.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović je navela da je osnovni zadatak države da stvori ambijent za više projekata u oblasti zelene energije.

Đedović je ocenila da je izuzetno važno povećati energetsku efikasnost u javnom sektoru, privredi i domaćinstvima.

U Srbiji se troši četiri puta više energije od evropskog proseka da bi se proizvela ista jedinica bruto domaćeg proizvoda, što ukazuje da uštede energije mogu da doprinesu konkurentnosti privrede, izjavila je Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari