O čemu će Gabrijel Eskobar razgovarati u Beogradu za zvaničnicima Srbije? 1foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Teme razgovora specijalnog predstavnika SAD za Zapadni  Balkan Gabrijela Eskobara u Beogradu neće se mnogo razlikovati od agende razgovora u Prištini, a navodi se da će Eskobar sa beogradskim zvaničnicima govoriti i o aktuelnoj situaciji, odnosno uklanjanju barikada i povratku Srba u kosovske institucije.

Deo razgovora odnosiće se i na energetiku, kao i nezavršen proces oko “Elektrosevera”, ali i američke uloge u deeskalaciji situacije na terenu, odnosno učešću KFOR-a i NATO u osiguravanju bezbednosti.

Naime, američki zvaničnici su svesni koliko je američka uloga naglašena i u beogradskoj i u prištinskoj javnosti, te da će eventualno pogoršavanje situacije biti gledano i kroz prizmu odgovornosti SAD, stoga  će svakako, kako kažu naši sagovornici, govoriti i o smirivanju tenzija.

Takođe, očekuje se i razgovor o francusko-nemačkom predlogu sporazuma o normalizaciji, s obzirom da Beograd još nije objavio svoj stav.

Za Sjedinjene američke države zabrinjavajući je i proruski i antievropski narativ koji se, navode naši sagovornici, može čuti i od aktera aktuelne vlade.

Eskobar će sa beogradskim zvaničnicima govoriti i o sankcijama SAD, koje su već uvedene Milanu Radoičiću, potpredsedniku Srpske liste i Željku Veselinoviću, ali ovog puta se, spekuliše se, očekuje razgovor i o sankcijama SAD Srbiji. Ovo je, kažu sagovornici Danasa, poslednja prilika za predsednika Srbije Aleksandra Vučića da utiče na odlaganje sankcija i spisak osoba na koje bi se sankcije odnosile.

Zajedno sa Eskaborom trebalo je da dođe i Derek Šole, viši savetnik Stejt departmenta SAD, koji je iz  zdravstvenih razloga otkazao najavljenu posetu Prištini i Beogradu.

Eskobar se juče sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predstavnicima Srpkse liste, koja je napustila kosovske institucije, a danas je u Prištini imao razgovore sa kosovskom opozicijom. Iz Prištine uputiće se u Beograd, gde ga očekuju razgovori sa zvaničnicima Beograda.

Eskobarova poseta dolazi u situaciji kada su na severnom delu Kosova i Metohije barikade zbog hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića, a Srbi sa severnog dela KiM se već više od mesec dana nalaze van kosovskih institucija.

Nakon sastanka s Eskobarom predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramuš Haradinaj prokomentarisao je da je pozicija Kosova oslabljena zbog pogoršanja odnosa sa svojim strateškim partnerima – SAD i EU, što je sa druge strane „rehabilitovalo“ i „ojačalo“ Vučićevo delovanje „protiv Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari