Brnabić: Mora se razgovarati o Kosovu 1Foto: Kabinet premijerke

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić očekuje od Misije međunarodnog monetarnog fonda (MMF) saglasnost za povećanje penzija i plata u javnom sektoru u Srbiji, a u dnevniku RTS ocenila je da se povećanje može očekivati od novembra ili od decembra, ali nije precizirala za koliko.

Ne mogu da kažem za koliko će povećanje biti, jer završavamo računicu koliko prostora za to imamo u budžetu, niti mogu reći da li to može biti od novembra ili decembra, rekla je Brnabić, gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije.

Ona je najavila da će Vlada na jesen taj predlog poslati u Skupštinu i da „ćemo u novembru ili decembru imati vraćanje plata i penzija“.

Prema podacima koje je navela, rezultati ekonomskog rasta Srbije za drugi kvartal 2018. su odlični, „bolji nego što se nadala“, a rast BDP je 4,4 odsto.

Govoreći o Kosovu, Brnabić je ocenila da Srbija sada u Sjedinjenim Američkim Državama „ima partnera koji bolje razume stav Srbije“ i „sagovornika koji je spreman da sluša“ i administraciju otvorenu da čuje, što do sada nije bio slučaj.

To je velika promena za nas, zaključila je ona.

Premijerka je izjavila da Srbija nastavaja diplomatsku borbu i razgovore sa svojim stalnim saveznicima u Savetu bezbednosti UN o rešenju za Kosovo, a „politički neiskrenim“ i „neozbiljnim“ nazvala je najavu odustajanja od rasprave o Kosovu u Savetu bezbednosti.

Mislim da se mora raspravljati o Kosovu u SB UN, rekla je Brnabić, komentarišući najave da će Velika Britanija, preuzimajući 1. avgusta predsedavanje u SB UN izostaviti Kosovo sa dnevnog reda tema.

Ona je naglasila kako bi, kao premijerka, najviše volela da se u pogledu Kosova ipak dođe do nacionalnog konsenzusa i napomenula da ni predsednik Aleksandar Vučić ni ona kao predsednica Vlade nisu mislili da će se postići saglasnost svih u društvu.

Ali razumemo trenutak, jer imamo hrabrog predsednika koji ne želi da generacijama iza nas ostavlja problem, izjavila je Ana Brnabić.

Na pitanje o rešenju problema javnih preduzeća, ona je rekla da je to „u fokusu Vlade“ i da je zbog toga uveden stečaj u Azortari, te da se traži strateški partner za MSK, što je i sastavni deo novog aranžmana sa MMF.

Brnabić je najavila i početak prve faze gradnje 1.587 stanova stanova za službe bezbednosti ove godine – prvo u septembru u Nišu i Vranju, a kasnije i u Sremskoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari