Brnabić: Napredak na Duing biznis listi rezultat odgovorne politike 1Foto: Vlada Srbije / Slobodan Miljević

 Premijerka Ana Brnabić rekla je da  je zadovoljna napretkom Srbije na Duing biznis listi, kao i da je to rezultat odgovorne politike.

Brnabić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da je zadovoljna jer sada može da se zaokruži slika za ovu godinu.

 „Mi ove godine imamo ono što bi se reklo trostruka kruna. Pre otprilike mesec dana Svetski ekonomski forum je objavio listu globalne konkurentnosti i na toj listi Srbija se popela za nekih 12 pozicija. Druga stvar, prošle nedelje Svetska banka je u Beču proglasila Srbiju kao najbolju zemlju u regionu Jugoistočne Evrope u odnosu na sprovedene reforme i danas imamo još jednu dobru vest – unapređenje pozicije Srbije na Duing biznis listi“, objasnila je Brnabićeva. Ona je dodala da je veoma važno što Srbija na Duing biznis listi napreduje konstantno od 2014. Godine, prenosi RTS.

„Do tada smo padali ili je bilo nekog pomaka, pa padova, ali dosta smo se mučili i došli na najgoru poziciju 2009. godine 94. poziciju. Sada konstantno rastemo kao rezultat odgovorne politike koju je moj prethodnih uveo 2014. godine“, naglasila je  premijerka i navela da je bila u privatnom sektoru u Nacionalnoj alijansi za lokalni i ekonomski razvoj i da je predsednik Vučić  zvao u decembru 2014. godine na razgovor povodom Dunig biznis liste Svetske banke.

„Bio je prvi premijer koji je rekao mi nemamo dovoljne kapacitete i treba nam pomoć. Već se u januaru napravila zajednička radna grupa za jedan sistemski rad na unapređenju pozicije Srbije na Duing biznis listi Svetske banke i od tada konstantno rastemo“, istakla je Brnabićeva.

Smatra da je to pokazalo da je Vlada prvi put otvorena za saradnju sa privredom i organizacijama civilnog društva.

„Hrabra odluka koja danas daje rezultate u svim ovim oblastima i u globalnoj konkurentnosti i u Svetskoj banci po sprovođenju reformi i po ambijentu za poslovanje“, navela je Brnabićeva.

Svetska banka hvali napredak Srbije, ali da postoje oblasti u kojima još mora da se radi, a premijerka kaže da se sa nestrpljenjem čeka usvajanje predloga zakona o stečaju, kao i da je to je jedna od stvari koja će za sledeću godinu unaprediti dalje poziciju.

„Svakako važna stvar je reforma katastra, treća važna stvar su porezi, ali ne u smislu reforme poreske uprave koju planiramo za sledeću godinu u okviru borbe protiv sive ekonomije kako bi olakšali rad i efikasnost poreske uprave, već u smislu donošenja novih elektronskih usluga“,  rekla je Brnabić za RTS.

„Nekako šlag na torti koju danas imamo pred nama i pred svim građanima Srbije je da smo upravo zaključili u trezoru i oktobar mesec i imamo suficit od 80 milijardi dinara, bio je planiran deficit od 46 milijardi dinara“, navela je Brnabićeva.

Dodala je da su to fantastični rezultati, kao i da je veoma srećna i ponosna.

„Ponosna sam i što sam deo kontinuiteta prethodne Vlade, imamo fantastične rezultate. Građani Srbije treba da su ponosni na svoju zemlju“, ukazala je premijerka.

„Imala sam juče sastanak sa predstavnicima MMF-a i prvi put predstavnici MMF-a pričaju o uspesima Srbije, pričaju o tome kako imamo dovoljno fiskalnog prostora da razgovaramo o još nekim stvarima koje bi možda mogle sledeće godine biti jedan signal za privredu“ navela je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari