Brnabić o izjavama Fon Kramon: Tužno i licemerno 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić oštro je danas kritikovala poslanicu nemačkih Zelenih u Evropskom parlamentu Violu fon Kramon Taubadel, optuživši je da ima dvostruke aršine prema Beogradu i Prištini.

Povodom jučerašnje izjave Fon Kramon Taubadel da da je šokirana reakcijom vlasti Srbije na ekološke proteste proteklih dana, Brnabić je napravila paralelu između komentara poslanice Zelenih na akciju specijalnih kosovskih snaga na severu Kosova i na reakciju srpskih vlasti na blokadu puteva širom zemlje.

„Slučaj 1: ROSU, suprotno Briselskom sporazumu, upada na sever AP KiM. Srbi izađu na ulice da iskažu miran protest. ROSU puca na njih i samo pukom srećom nikoga ne ubiju (rane Srećka Sofronijevića). Viola fon Kramon: to je vladavina prava, reakcija Prištine je za puno poštovanje. Slučaj 2: Stotinak ljudi, bez prijave skupa, zatvori međunarodni putni pravac i zabrani kretanje svih ostalih širom Srbije. Država odluči da ne primenjuje silu. Viola fon Kramon: šokirana sam reakcijom vlasti, kontramere države su bile izuzetno tvrde i nisu bile adekvatne“, navela je Brnabić na Tviteru.

Brnabić je potom upitala „šta time poručuje“ Viola fon Kramon i ponudila tri odgovora.

„1. Da treba da pucamo na ljude da bi iskazala ‘puno poštovanje’, kao u slučaju Prištine? 2. Da je vladavina prava u slučaju Prištine jedno, a u slučaju Beograda drugo? 3. Da Srbi na КiM nemaju ista prava kao građani bilo gde drugde?“, navela je Brnabić i ocenila to kao „tužno i licemerno“.

Fon Kramon Taubadel je za televiziju N1 rekla da svako ima pravo da protestuje i da je to deo vladavine prava.

„Te grupe (demonstranti) se jasno zalažu za veću vladavinu prava, za transparentnost, ali i za primenu ekoloških standarda u Srbiji, tako da sam bila začuđena i šokirana reakcijom vlasti. Nema potrebe za bilo kakvim nasiljem i brutalnošću kao što je bio slučaj u subotu, sa policijom ili huliganima koji su napadali ljude“, navela je poslanica EP.

Ona je izrazila nadu da će vlasti u Srbiji pronaći mirniji način komunikacije sa ljudima koji se ne slažu sa vladajućom strankom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari