Brnabić o samitu u Briselu: Imali smo dobre razgovore o novom Planu rasta za Zapadni Balkan 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras u Briselu da su lideri na samitu EU – Zapadni Balkan imali dobre razgovore na temu novog Plana rasta koji je Evropska komisija usvojila za taj region.

 

„Samit EU – Zapadni Balkan predstavlja novi format dijaloga, koji uz Evropsku političku zajednicu omogućava da imamo otvorene i iskrene razgovore sa EU. Imali smo dobre razgovore na temu novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji bi omogućio bržu integraciju u jedinstveno tržište EU i moguća dodatna sredstva za nas od oko šest milijardi evra“, napisala je Brnabić na Instagramu.

Plan rasta, koji je Evropska komisija usvojila 8. novembra, predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobija određenu sumu novca na svakih šest meseci u naredne četiri godine, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

U slučaju Srbije i Kosova postoji i preduslov da svaka od strana mora da ispunjava obaveze preuzete u dijalogu da bi se „kvalifikovala“ za dobijanje novca iz Plana rasta u slučaju da sprovodi reforme.

Od šest milijardi evra, predviđenih Planom rasta, tri milijarde (dve u obliku grantova i jedna u vidu povoljnih zajmova) namenjene su za investicije na Zapadnom Balkanu, a druge tri (sve u obliku povoljnih zajmova) za podršku budžetima zapadnobalkanske šestorke, kao nagrada za sprovedene reforme.

Po okončanju samita EU – Zapadni Balkan, Brnabić je objavila i da je na marginama tog skupa imala odvojene razgovore sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom.

Brnabić je na Instagramu napisala da je sa Varhejijem razgovarala o napretku Srbije na evropskom putu.

„Razgovarali smo o evropskom putu Srbije, napretku koji smo ostvarili, kao i o pozitivnom izveštaju Saveta Evrope. Između ostalog, i o našim naporima u oblasti borbe protiv korupcije, gde smo od 13 preporuka Grupe država protiv korupcije (GRECO) u potpunosti ispunili 10, a otvorena pitanja uskladili smo sa našom Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije, čiji završetak očekujemo do kraja januara“, navela je Brnabić.

Ona je saopštila da je sa Nehamerom imala „srdačan razgovor“, navodeći da je Beograd zahvalan Austriji na podršci evropskim integracijama Srbije i na zalaganju za što bržu integraciju Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište i programe EU.

Brnabić je objavila i da je imala „srdačan susret“ sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a uoči samita i „prijatan razgovor“ sa Orbanom, koga je opisala kao „velikog prijatelja Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari