Brnabić: Očigledno je da je Beograd spreman na dijalog, a Priština ne 1Foto: FoNet/Vlada Srbije

Premijerka Ana Brnabić rekla je večeras za RTS da je u razgovorima u Njujorku čula da je više nego očigledno da je Srbija spremna na dijalog i da je očigledno da Priština nije.

“Pitali su me šta može da se uradi – ja sam rekla dijalog”, rekla je Brnabić za RTS.

Premijerka završava posetu SAD, gde je učestvovala u debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a u svom govoru kasno sinoć navela je da Srbiju najviše zabrinjava održavanje mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je, prenosi RTS, apelovala na međunarodnu zajednicu da insistira da Priština počne da primenjuje dogovoreno u Briselu, posebno da formira Zajednicu srpskih opština. Tokom četvorodnevne posete, premijerka Srbije imala je i niz bilateralnih susreta na margini.

Predsednica Vlade Srbije je značajan deo svog 15-minutnog govora posvetila i situaciji na KiM.

„O kovidu sam imala dosta toga da kažem zato što Srbija jeste pokazala svoju najjaču stranu. Bilo mi je važno da naglasim da je Srbija donirala više od milion doza, ali ono što mi je bilo važno kada pričamo o KiM jeste da pričamo nešto o ljudskim pričama jer nisu to brojevi i nisu samo floskule da se tamo teško živi i da KiM ostaje teritorija sa najmanje povratnika od svih postkonfliktnih teritorija na celom svetu“, rekla je premijerka Brnabić.

O situaciji na KiM Brnabićeva je govorili na svim sastancima, a na pitanje da li je bilo povratne reakcije, rekla je da je bilo i da je uglavnom bila bolja nego je očekivala.

“Ali da ne dajem lažne nade, i ja sam dovoljno dugo u politici da znam da može jedno da se čuje na sastanku a da u praksi bude drugo, ali sam čula da je više nego očigledno da je Srbija spremna na dijalog i da je očigledno da Priština nije”, naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari