Brnabić: Partneri iz EU da dodatno izvrše pritisak na Prištinu 1Foto: FoNet/ Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Češke u Srbiji Tomašom Kuhtom i izrazila nadu da će partneri iz Evropske unije (EU) izvršiti dodatni pritisak na Prištinu zbog tarifa od 100 odsto na proizvode iz Srbije, kako bi se stvorili uslovi da se dijalog o pronalaženju kompromisnog rešenja nastavi.

Brnabić je prenela detalje situacije, izazvane jednostranim merama Prištine o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, čime je grubo prekršen CEFTA sporazum i ugrožen opstanak i bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Ona je dodala da i pored svih prepreka, Srbija nastavlja da poziva na mir, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Brnabić je sa Kuhtom razgovarala o bilateralnim odnosima, kao i o zvaničnoj poseti Češkoj, u kojoj će boraviti na poziv premijera Andreja Babiša.

Brnabić je istakla značaj podrške koju Češka pruža Srbiji na evropskom putu, kao i reformama koje sprovodi Vlada Srbije.

Kuhta je naglasio da Češka vidi Srbiju kao evropsku zemlju sa velikim ekonomskim potencijalom i da će predstojeća poseta premijerke Češkoj biti dobra prilika za unapređenje sveukupne bilateralne saradnje.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što će imati priliku da se tokom posete sastane sa najvišim češkim zvaničnicima i naglasila da je važan signal to što do posete dolazi u godini kada se obeležava sto godina diplomatskih odnosa Čehoslovačke i Kraljevine SHS, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari