Brnabić: Poželela sam Mej sreću za razgovor sa Haradinajem 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Na pitanje o razgovoru sa britanskom premijerkom Terezom Mej u Poznaju, na marginama Samita Berlinskog procesa, Brnabić je rekla da su razgovarale o bilateralnim odnosima posle Bregzita i o budućem trgovinskom sporazumu.

Mej je rekla da je sve veći broj investitora iz Velike Britanije zainteresovano za Srbiju i važno je da imamo taj sporazum, ocenila je Brnabić, koja je dodala da će se Mej sastati i sa Haradinajem.

Kazala mi je da će ga pozvati da ukinu ili suspeduju takse kako bi se dijalog nastavio, rekla je Brnabić i konstatovala da je tužno videti da je danas lošija situacija u regionu nego pre pet godina kada je počeo Berlinski proces.

Poželela sam joj sreću u tom razgovoru, nadam se da će imati uticaja da se Haradinaj urazumi, iako nemam velika očekivanja, naglasila je Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Albanci sa Kosova ne žele dijalog i da kosovski premijer Ramuš Haradinaj „politički spinuje“ zalaganjem za dijalog sa već određenim rešenjem.

O čemu dijalog, ako ulazite sa već određenim rešenjem? Ne mogu da razumem ni to međusobno priznanje, jer nama nije potrebno priznanje Prištine, rekla je Brnabić i napomenula da je Srbija članica Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih institucija.

Prema njenim rečima, Haradinaju treba objasniti da takse štete pre svega Albancima na Kosovu i metohiji.

Maloprodajne cene su od uvođenja taksi porasle za 5,3 odsto, spoljnotrgovinski deficit im je porastao za 6,4 odsto, sve je manje radnih mesta, to je neodrživo za njihova preduzeća, dodala je Brnabić.

To je populizam koji je njemu doneo dosta veliku popularnost, ocenila je Brnabić i naglasila da takvi potezi vode Kosovo u samoizolaciju, zbog čega ona nije srećna, jer to šteti Srbima na Kosovu, Albancima i celom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari