Brnabić sa italijanskim šefom diplomatije: Beograd fokusiran na reforme, posebno na vladavinu prava 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem di Majom o unapređenju bilateralnih odnosa, razvoju privredne i trgovinske saradnje, kao i o potencijalnim novim investicijama te zemlje u Srbiji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Luiđi di Majo je rekao je da je politika koju vodi Srbija značajna za stabilnost Zapadnog Balkana i pored izazovnih vremena u kojima živi Evropa, da Italija podržava Ukrajinu, ali i Srbiju i Zapadni Balkan na putu evropskih integracija, navodi se u saopštenju.

Premijerka Brnabiće je rekla da Beograd veoma ceni stav Italije da Srbija ima pun potencijal da napreduje ka EU i da na svom putu može da računa na stalnu podršku prijateljske zemlje kakva je Italija.

Ona je ukazala da Italija kontinuirano i snažno pruža podršku Srbiji na evropskom putu i naglasila da reforme, bez obzira na sve izazove današnjeg vremena, Beogradu ostaju primarni zadatak, sa posebnim fokusom na vladavinu prava.

Brnabić je takođe podvukla da su mir i stabilnost ragiona od ključnog značaja za privredni i ekonomski razvoj i da će zato Vlada Srbije učiniti sve kako bi se to i obezbedilo jer, kako je naglasila, nastavak i sprovođenje reformi moguće je isključivo kada su garantovani mir i bezbednost celog regiona.

Premijerka je ukazala da je inicijativa Otvoreni Balkan, primer uspešne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve, i izrazila uverenje da je reč o najboljem načinu za pripremu država za članstvo u EU, ali i prilika da se dostignu standardi Unije i pre formalnog učlanjenja.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je naglasila da zvanični Beograd ostaje u potpunosti posvećen tom dijalogu, o čemu svedoči i nedavno postignut dogovor o mapi puta za primenu sporazuma o energetici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.