Brnabić sa predstavnicom UNDP razgovarala o digitalizaciji, demografiji i ekologiji 1Foto: FoNet/Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa pomoćnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), pomoćnicom administratora Programa za razvoj UN (UNDP) i direktorkom Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjanom Špoljarić Eger o izazovima demografskih promena, digitalnoj transformaciji i pitanjima zaštite životne sredine i zelene transformacije u Srbiji.

Govoreći o procesu i značaju digitalne transformacije, Brnabić je navela da su u ovom trenutku rezultati vidljivi, kako u sferi obrazovanja i javnih usluga, tako i u transformaciji poslovnog okruženja i povećanju broja startap kompanija što, kako je objasnila, doprinosi dinamičnom i održivom razvoju, objavila je Vlada Srbije.

Brnabić je naglasila da ulaganja u inovacije i podrška IКT sektoru, već doprinose povratku ljudi iz dijaspore i prilivu visoko kvalifikovanih stranaca koji dolaze da žive i rade u Srbiji.

Ona je, objašnjavajući prioritete kojima je posvećena vlada, istakla da je ulaganje u obrazovanje, na kojem će se zasnivati buduća ekonomija, kao i digitalna transformacija i informacione tehnologije, usmerena ka stvaranju moderne države i društva za buduće generacije i povratak mladih u zemlju.

Predsednica Vlade Srbije istakla je da je posebno važno to što su države članice EU dale zeleno svetlo za otvaranje klastera 4, koji se tiče Zelene agende i održive povezanosti, što govori, kako je naglasila, o posvećenosti vlade ovom pitanju.

Ona je informisala sagovornicu o širokom spektru aktivnosti koje je Vlada Srbije preduzela u ovoj oblasti, ističući da veliki potencijal vidi u zelenoj i biotehnološkoj transformaciji, kao ključnim oblastima razvoja u skorijoj budućnosti.

Prema njenim rečima, prioritet kome je posvećena ova vlada je ulaganje u obrazovanje koje se odnosi i na razvijanje ekološke svesti i doprinosa svakog pojedinca u očuvanju životne sredine.

Brnabić je istakla da je zahvalna UNDP, kao organizaciji koja pruža podršku i pomoć Srbiji, izražavajući uverenje da će biti nastavljena i u predstojećem periodu kroz nove projekte i obostranu saradnju i partnerstvo.

Navodeći oblasti u kojima bi saradnja sa UNDP dala rezultate, pomoćnica generalnog sekretara UN je istakla da je posvećenost u pronalaženju dugoročnih i održivih rešenja za pitanja zaštite životne sredine jedan od najvećih izazova u narednom periodu.

Špoljarić Eger je ukazala na značaj razvijanja saradnje i buduće akcije kroz podršku projektima u oblasti životne sredine, programima cirkularne i zelene ekonomije koji pomažu Srbiji da razvije ekološki održive politike usmerene na rast i napredak od kojih će koristi imati njeni građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari