Brnabić se sastala u Briselu sa Varheljijem, Boreljom i Mekalisterom 1Foto: Instagram/anabrnabic

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom uoči sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbija – EU.

Na početku današnje posete Briselu, razgovarala sam sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem o značaju referenduma o promeni Ustava Srbije i o nastavku reformi u oblasti vladavine prava, navela je Brnabić na Tviteru uz fotografiju susreta sa Varhejijem.

Brnabić se sastala u Briselu sa Varheljijem, Boreljom i Mekalisterom 2
Foto: Instagram/anabrnabic

Brnabić se potom odvojeno sastala i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom.

Posle bilateralnog sastanka, Brnabić i Borelj zajedno će predsedavati sednicom Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbija – EU.

Brnabić se sastala u Briselu sa Varheljijem, Boreljom i Mekalisterom 3
Foto: Instagram/anabrnabic

Prema ranijim najavama, na šestom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija treba da budu razmotreni proces pristupanja Srbije EU i situacija na Zapadnom Balkanu.

Cilj sastanka je pregled opšteg napretka Srbije u procesu pristupanja, unutrašnjim reformama, usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u dijalogu Beograda i Prištine.

U pripremnom dokumentu za sastanak, navodi se da EU pozdravlja korake koji su učinjeni u ustavnoj reformi koja treba da vodi jačanju nezavisnosti pravosuđa, a Srbija se poziva da ubrza reforme u oblasti pravosuđa, kao i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijskim slobodama i domaćeg tretmana ratnog zločina.

U tom pripremnom dokumentu se pozivaju vlasti da nedvosmisleno komuniciraju u javnosti Srbije o svom evropskom opredeljenju.

Kao važna stavka pominje se dijalog Beograda i Prištine i navodi da se od Beograda očekuje  konstruktivni angažman, a od obe strane puna primena već postignutih sporazuma.

Takođe se navodi da se kako bi se ojačalo poverenje u izborni proces, od Srbije očekuje da primeni u potpunosti sve nalaze i mere koje su preporučene tokom međupartijskog dijaloga uz posredstvo Evropskog parlamenta.

Seriju sastanaka sa evropskim zvaničnicima u Briselu Brnabić je danas započela radnim doručkom sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom na kojem je učestvovala i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

U okviru posete, planirani su i sastanci sa potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom, evropskim komesarom za pravosuđe Didijeom Rejnerdsom.

Posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Brnabić bi trebalo da se sastane i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i sa novoizabranom predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari