Brnabić: Srbija se nada realizaciji novih italijanskih investicija 1Foto FoNet/Vlada Srbije/ Slobodan

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ministrom za preduzetništvo i proizvedeno u Italiji Adolfom Ursom i izrazila očekivanje da će u narednom periodu biti realizovane nove italijanske investicije u našoj zemlji, zahvaljujući velikim potencijalima i izuzetnim političkim i strateškim vezama Srbije i Italije.

Kako je saopšteno iz vlade Srbije, premijerka je istakla činjenicu da je Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Italije na Zapadnom Balkanu sa rekordnim bilansom trgovinske razmene u protekloj godini.

Dodala je da je Italija važan privredni i investicioni partner, čije kompanije u Srbiji danas zapošljavaju oko 50.000 ljudi.

Naredna godina, kada je predviđena i proizvodnja prvog električnog automobila u Srbiji, zahvaljujući saradnji sa italijanskom kompanijom „Stelantis“, kako je ocenila Brnabić, biće dodatni zamajac za privredu Srbije, ali i za unapređenje odnosa dveju zemalja.

Prema njenim rečima, oblasti informacionih tehnologija i veštačke inteligencije, digitalne i zelene tranzicije i održive poljoprivrede ocenjene kao posebno važne za dalje produbljivanje saradnje.

Brnabić je izrazila očekivanje da će saradnja biti uspostavljena i u oblasti biotehnologija, a pre svega, u naučnom sektoru, između univerziteta i naučnih instituta naših država.

Prema rečima italijanskog ministra Urse, dve države imaju dugu tradiciju prijateljskih i partnerskih odnosa, koja je čvrsta osnova za dalju podršku Italije evropskom putu Srbije.

Imajući u vidu da Italija pruža izuzetnu podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, od kojih su pojedine kompanije i svetski lideri, Ursa je izrazio interesovanje za partnerstvo sa Srbijom i srpskim kompanijama.

Kao jedan od najvažnijih sektora za saradnju naveo je i energetsku bezbednost, pre svega u oblasti razvoja hidroenergije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari