Brnabić sutra u Moskvi potpisuje sporazum sa Evroazijskom unijom 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić potpisaće sutra u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

Sporazum proširuje listu srpskih proizvoda koji mogu da se izvoze na teritoriji EAEU bez carine, povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja i širi zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan.

Pregovori o pospisivanju sporazuma sa EAEU i njenim članicama trajali su od 2016. godine.

Oko 95,5 odsto proizvoda proizvedenih u Srbiji moći će da se uvozi u zemlje EAEU bez plaćanja carine, navodilo je ranije ministarstvo trgovine.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU zameniće postojeće sporazume o slobodnoj trgovini koje je Srbija imala sa Rusijom (od 2000. godine), Belorusijom (od 2009. godine) i Kazahstanom (od 2010. godine).

Sa Jermenijom i Kirgistanom Srbija nije imala Sporazum o slobodnoj trgovini.

Ribna razmena Srbije i Evroazijske ekonomske unije prošle godine je imala vrednost 3,4 milijarde dolara, pri čemu je izvoz bio 1,1 milijardu, a uvoz 2,3 milijarde.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana januara 2015. godine i zamenila je i proširila postojeću Carinsku uniju.

Članice EAUE su Ruska federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan sa ukupnim BDP-om od 1,9 triliona američkih dolara i tržištem od 183,8 miliona ljudi.

Brnabić će se tokom svoje posete Moskvi sastati i sa premijerom Belorusije Sergejem Rumasom i predsednikom Evroazijske razvojne banke Andrejem Beljanovim, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Potpisivaju sporazuma prisustvovaće i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić je ranije rekao da je dogovoreno da srpski proizvođači neograničeno na tržište Evroazijske unije mogu da izvoze sve vrste voćnih rakija, kao i sve vrste ovčijeg i kozijeg sira.

Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, 87.500 litara vinjaka i 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira.

Sporazume o slobodnoj trgovini EAEU do sada je potpisala sa Vijetnamom, Iranom i Singapurom, a u toku su pregovori sa Egiptom i Izraelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari