Brnabić tvrdi jedno, a statistika pokazuje drugo: Da li ženska prava u praksi nadilaze stranačke interese? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Ne znam čime se i kojim rezultatima hvale poverenica SNS za Beograd Ana Brnabić i njena stranka, kada imamo zastrašujući podatak da je broj ubijenih žena porastao za 350 procenata u odnosu na prošlu godinu u ovom periodu. Zastrašujuća je i činjenica da je većina onih koji su ubili žene bila i pre toga prijavljena za nasilje nad ženama“.

To kaže za Danas Mila Popović, odbornica Stranke slobode i pravde u Skupštini Beograda, dok Tatjana Manojlović, poslanica DS dodaje da je to poraz države, poraz sistema i tužni bilans nerazumevanja da po pitanju krucijalnih tema nema mesta strančarenju i nadmudrivanju.

Poverenica Srpske napredne stranke za Beograd Ana Brnabić čestitala je danas Međunarodni dan žena i izjavila da će SNS nastavi da se bori za sve bolji položaj žena u Srbiji.

„Mi smo stranka koja priča o rezultatima i diči se rezultatima. Usvojili smo novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je jedan od najboljih i najmodernijih u Evropi. Usvojili smo Strategiju za rodnu ravnopravnost, akcioni plan kojim implementiramo u potpunosti tu strategiju“, rekla je Brnabić na tribini „Uz vas smo jače“, koju je povodom 8. marta organizovao Gradski odbor Beograd SNS-a.

Navela je da je usvojena i Strategija za sprečavanje i borbu protiv rodno senzitivnog ili rodno zasnovanog nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

„U ovom trenutku radimo na akcionom planu, na tome radi međuresorna radna grupa i učinićemo sve da suzbijemo nasilje prema ženama“, rekla je Brnabić i naravno dodala da sve to pokazuje koliko SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem veruje u žene Srbije, koliko veruje u njihovu posvećenost, odgovornost.

Podsetila je da Srbija ima žene na važnim funkcijama, na mestu premijera, odgovornih ministarskih mesta, ali i lokalnim samouprava.

„Džaba sve što kaže poverenica, svi protokoli, akcioni planovi koje donose, kada je za devet nedelja ubijeno devet žena. Džaba sve priče ove vlasti, planovi, kada žene nemaju poverenje u institucije. Dakle, gospođo Brnabić, ništa to ne radi. A dokaz da zapravo ništa ne funkcioniše jeste i slučaj u kome je višestruki silovatelj dao intervju za Informer gde je objašnjavao svoja krivična dela i tom prilikom iznosio uznemirujuće detalje“, navodi Popović za Danas.

I Tatjana Manojlović, poslanica Demokratske stranke, ukazuje na crni bilans ubijenih žena početkom ove godine i kaže da žene u Srbiji danas dižu glas za goli život i da broj ubijenih žena demantuje sve premijerkine hvalospeve.

„To je poraz države, poraz sistema, tužni bilans nerazumevanja da po pitanju krucijalnih tema nema mesta strančarenju i nadmudrivanju. Opozicioni poslanici su, na predlog krovne organizacije koja se decenijama bori, pre svega, protiv nasilja nad ženama, Autonomnog ženskog centra, amandmanima pokušali da utiču na otklanjanje zakonskih manjkavost, tražeći, između ostalog, da se u Zakonu o sudijama i Zakonu o javnom tužilaštvu unese odredba po kojoj će se postupanje, odnosno nepostupanje sudije-tužioca koje je dovelo do smrtnog ishoda, ili teškog povređivanja oštećene ili svedoka, smatrati težim disciplinskim prekršajem. Većina to nije prihvatila“ objašnjava Manojlović.

Dodaje da naknadna pamet nikome ne znači mnogo kada do tragedije dođe, ali javnost očekuje da će Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca pokrenuti disciplinske postupke protiv sudija i javnih tužilaca u Pirotu koji su svojim pogrešnim postupanjem omogućili da dođe do ubistva žene.

„Pridružujem se zahtevu Autonomnog ženskog centra o neophodnosti uspostavljanja Nacionalnog mehanizma za praćenje i analizu slučajeva femicida, kako bi se uočili propusti i doprinelo da se više nikada ne ponove. U ovoj borbi za goli ženski život bi i predstavnice vladajućih stranaka morale da budu principijelnije i glasnije, umesto što brane manjkavosti sistema koji ne pokazuje dovoljno sluha za otklanjanje uzroka tragičnih bilansa“, ističe sagovornica iz DS.

Prema njenim rečima, ženska ljudska prava nadilaze uske stranačke interese, ali to se ne uči na akademiji za mlade naprednjačke lidere i liderke. Ceh plaćaju građani, u svim segmentima života. Kada je u pitanju femicid, jako je važno učiniti sve što je u zakonskim okvirima moguće, bez odugovlačenja i relativizovanja, a uočene nedostatke regulativom otkloniti.

„To bi bilo odgovorno od strane predstavnica stranke na vlasti, a ne prosipanje floskula, dok se pod tepih stavljaju akutni problemi“, zaključuje Manojlović.

Biljana Đorđević, poslanica Ne davimo Beograd, smatra da je dobro što je usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, ali je isto tako bitka oko tog zakona trajala šest godina i tada je premijerka govorila da taj zakon nije prioritet. Na kraju je, kaže, usvojen sa odredbama koje su diskriminišuće prema žrtvama nasilja u odnosu na počinioce kada je reč o finansiranju specijalizovanih usluga podrške.

„Premijerka se hvali Strategijom i spominje rad na Akcionom planu ali rok za taj Akcioni plan je odavno istekao – dok ga ova Vlada pripremi i Strategiji će isteći rok. Ja sam upravo tražila informacije o tome zbog čega postoji ovaj zastoj i odgovor koji sam dobila je da je odavno spreman Akcioni plan zaustavljen u Ministarstvu finansija. Meni to ne govori u prilog tvrdnji da je pitanje rodne ravnopravnosti prioritet za ovu Vladu već da se to koristi kao fasada za sve drugo što se ne radi“, ocenjuje Đorđević.

Njena koleginica, poslanica Narodne stranke Ivna Parlić bez dlake na jeziku tvrdi da je „Ana Brnabić karikatura podele vlasti.“

„Svojim udvoričkim ponašanjem u odnosu na predsednika izvrgla je ruglu i funkciju premijera i izvršnu vlast i podelu vlasti kao osnov našeg uređenja. To što je žena i predstavnik gej populacije ne doprinosi ni stvarnom položaju žena, ni zaštiti prava gej populacije. Njena dominantna uloga je poslušnik AV, izvršilac za multinacionalne kompanije i saradnik kriminalnog klana. Isto važi i za ostale žene na mestima ministarki, gradonačelnica ili drugih funkcija. Njihova jedina kvalifikacija je da su poslušnici“, oštro poručuje poslanica Narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari