Brnabić: U Beču nije usvojena zajednička deklaracija 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije izjavila je da danas na samitu lidera Zapadnog Balkana u Beču nije postignuta saglasnost o zajedničkoj deklaraciji.

Odgovarajući na pitanja novinara, Brnabić je rekla da zajedničke deklaracije sa sastanka nema, nažalost, i da je prihvaćena deklaracija austrijskog kancelara Sebastijana Kurca koji jen bio domaćin skupa i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, prenela je Vlada Srbije.

„Do poslednjeg trenutka smo se trudili da nađemo kompromis, Srbija je pristala na mnoge stvari, bila sam i ‘na ivici noža’ za neke stvari kako bismo pokazali konstruktivnost. Na neke stvari sam pristala tek kada je Kurc zamolio da prihvatimo, ali je nekako na kraju (premijer Kosova Aljbin) Kurti skinuo tu deklaraciju sa stola“, rekla je Brnabić.

Na samitu čiji je domaćin bio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, učestvovali su premijeri Srbije Ana Brnabić, Kosova Aljbin Kurti, Crne Gore Zdravko Krivokapić i Severne Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i albanska ministarka infrastrukture i energetike Beljinda Baluku, kao i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) domaćin je samita Austrija-Zapadni Balkan na kome su se danas u Beču okupili lideri Srbije, Kosova, Albanije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari