Brnabić uoči novog protesta prozvala strane službe: Zna se čije je ovo maslo 1Prinskrin RTS

Srpska premijerka Ana Brnabić, manje od sat vremena pred početak protesta Srbija protiv nasilja, održala je vatreni govor u Skupštini, odgovarajući opozicionom poslaniku Miroslavu Aleksiću.

Tokom tog njenog govora, u kome je u jednom trenutku i sklonivši mikrofon rekla „g…i jedni“ usledio je aplauz vladajuće većine, da bi potom poslanici završili sednicu, čime je izbegnuto da se sednica, inače sazvana na zahtev opozicije, održava u isto vreme kada i građanski protest protiv vlasti isred zgrade Skupštine.

Bnrabić je prethodno, braneći zajedno sa ministrom policije Bratislavom Gašićem, izveštaj o bezbednosnoj situaciji u zemlji, a usled dva masovna ubistva 3. i 4. maja, dovela u vezu talas protesta započet 8. maja sa stranih službama.

Ona je u danu kada bi trebalo da se posle 8. i 12. maja, 19. maja trebalo da se održi treći protest Srbija protiv nasilja, izjavila u Skupštini da neće biti „tehničkih vlada“ i smene vlasti na ulici, niti „nasilnog gašenja“ medija u Srbiji.

Brnabić je, tokom skupštinske rasrpave, odbacila optužbe dela opozicije da Vlada snosi odgovornost za okolnosti u kojima su se dogodile dve tragedije.

„Ne postoji način na koji ćete moći fomirati neku vašu tehničku, ekspertsku vladu bez izborne volje građana, na ulici“, rekla je Brnabić, koja proteste i pritiske vidi kao pokušaje opozicije da putem protesta preuzme vlast.

Današnji skup pred zgradom parlamenta, je dodatni pritisak na vlast, budući da su se tokom dva prethodna okupljanja, velike povorke sa više desetiha hiljada demonstranata odazvale na pozive dela opozicije.

Među opozicionim zahtevima je smena čelnika regulatnornog tela za nadzor elektronskih medija, oduzimanje nacionalne frekvencije režimskim televizijama Pink i Hepi zbog prikazivanja rijalititi programima u kojima se promiviše nasilje i kriminal.

Traže se i ostavke ministra policije Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina, dok je zbog pritiska javnosti ostavku dao ministar prosvete Branko Ružić.

„Ovo što se događa je direktno maslo stranih službi i direktna destabilizacija Republike Srbije“, rekla je poslanicima Brnabić.

Sednicu parlamenta napustio je tokom prepodneva deo proevropske opozicije koji podržava građanski bunt (DS Zorana Lutovca i Zajedno Nebojše Zelenovića), dok su ostali opozicioni poslanici svoje govore završavali pozivom građanima da dođu u 18 sati ispred zgrade Skupštine, i odatle krenu u protestnu šetnju, čija se trasa do poslednjeg trenutka drži u tajnosti.

Dodatni pritisak na srpsku vlast su i protesti poljoprivrednika, koji već peti dan drže pojednie putne pravde u blokadi širom Srbije, tražeći od države pomoć, podsticaje i subvencije za ratarsku i stočarsku proizvodnju, te povoljnije cene goriva.

Aleksandar Vuči, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, 18. maja ponudio je da ispuni deo zahteva poljoprivrednika u protestu, nakon sastanka sa čelnicima pojedinih njihovih uruženja.

Deo poljoprivrednika i dalje ne odustaje od protesta, a Vučić bi u 18 sati trebalo da se pojavi na skupu SNS u Pančevu.

https://www.danas.rs/vesti/politika/opozicija-krije-plan-za-protest-u-18-casova-ispred-skupstine-moguce-blokade-mostova/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari