Brnabić: Zadovoljna sam izlaznošću i rezultatima referenduma, ali predsednik Vučić nije 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je referendum o promeni ustava u delu koji se odnosi na pravosudje, „najvažnija stvar“ koju je uradila aktuelna vlast, kao i da je zadovoljna rezultatima, navodeći da je broj gradjana koji su glasali „za“ veći oko 400.000 od broja glasova protiv.

Brnabić je za televiziju Prva izjavila da je izlaznost preko 30 odsto upisanih glasača „izuzetno dobra“ jer tema referenduma, o promeni načina izbora sudija, „nije prijemčiva za gradjane“, a medju opravdanja za slabu izlaznost je ubrojala i epidemiju korona virusa i to što su „ljudi na odmorima“.

Rekla je da je izuzetno zadovoljna odnosom 60 – 40 odsto, odnosno time što je 400.000 glasača više koji su podržali reforme u odnosu na one koji su bili protiv.

„Predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) nije zadovoljan. Zadovoljan je što smo uspeli da izguramo ovako važnu reformu ali nije zadovoljan rezultatima“, rekla je ona.

Brnabić, koja je i poverenica Srpske napredne stranke (SNS) za Beograd, je rekla da je nakon objavljivanja podataka o izlaznosti i prvim rezultatima glasanja na referendumu Vučić, koji je i predsednik SNS, „izašao iz prostorija stranke uz reči ‘Vi ste pamenti uzmite sami pa vodite stranku'“.

Ona je navela da su „iz EU pohvalili referendum“, kao i da će promene u oblasti pravosudja „obezbediti kako će se zemlja razvijati u budućnosti i koliko će pravda biti dostupna za sve“, dok je efikasnost sudstva, prema njenim rečima, što je važno i za strane direktne investicije.

Brnabić je rekla i da „nikada nijedna politička opcija koja je bila na vlasti nije imala želju da se odrekne uticaja na pravosudje“, kako je to uradila aktuelna vlast.

Predsednica Vlade Srbije je kritikovala reformu sudstva prethodne vlasti, koju je predvodila Demokratska stranka, i navela da je ta stranka 2009. godine sprovela „čistku“ medju „nepodobnim“ sudijama, nakon koje je 837 sudija ostalo bez posla, a tada je, rekla je, bilo i „tri samoubistva sudija“.

„U Briselu 25. januara i o odluci Prištine da zabrani organizovanje referenduma“

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će 25. januara u Briselu razgovarati sa predstavnicima EU i o odluci Prištine da zabrani organizovanje referenduma o promeni Ustava Srbije, na području Kosova.

Brnabić je za Televiziju Prva rekla danas da će u Briselu imati sastanak u okviru pristupnog procesa Srbije EU i da očekuje i niz sastanaka u vezi odluke prištinskih vlasti.

Najavila je da će predstavnicima EU preneti da su velike političke posledice te odluke Prištine, te ponovila da je to bila „sramotna i skandalozna odluka Prištine“.

Brnabić je navela i da ne razume ni EU a ni zemlje Kvinte koje su samo navele da su „učinili sve što su mogli“ (da referendum bude održan na Kosovu i Metohiji).

Istakla je da je odlukom Prištine, Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćeno jedno od osnovnih prava, te naglasila da će to „verovatno da ima i dalekosežne posledice“.

„To naravno zavisi i od toga kako budu (kosovske vlasti) pristupile izborima 3. aprila ali to će biti i svakako na dnevnom redu svih naših sastanaka“, rekla je ona.

Precizirala je da će 25. januara u Briselu pitati zvaničnike EU šta nameravaju da urade „u smislu zabrane (kosovskih vlasti) Srbima da učestvuju da glasaju i na referendumu i (eventualno) na izborima“ u aprilu.

Ocenila je i da će posledice „biti veće nego što oni (EU) u ovom trenutku očekuju“.

„Te posledice su naravno uvek političke zato što je Srbija tu da čuva mir i stabilnost i zato što su mir i stabilnost pre svega u našem intersu i u interesu Srba na Kosovu i Metohiji“, rekla je ona.

Premijerka je rekla i da će zvanični Beograd u dogovoru sa Srbima sa Kosova i Metohije odlučiti o daljim koracima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.