Buđenje: RTS pozvao nestručne ljude da govore o iskopavanju litijuma 1Foto: U zaštiti građana:rukovodstvo Pokreta „Buđenje“/D.E.

Pokret Buđenje reagovao je povodom najave večerašnje emisije „Reč na reč“ na Radio televiziji Srbije u kojoj će se govoriti o iskopavanju litijuma u Srbiji. U ovom pokretu smatraju da gosti emisije nisu stručni za ovu temu niti su izrazile svoje javno i zvanično protivljenje ovom procesu.

Najavljeni gosti RTS na temu „da li je litijum istorijska razvojna šansa Srbije ili korak u ekološku katastrofu”, su Aleksandar Jovanović Ćuta – Zajedno za Srbiju – Ekološki ustanak, Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici, Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja i Nevena Đurić iz Srpske napredne stranke.

U Buđenju smatraju da se „pozivanjem osoba koje se ni svojom stručnošću, ni svojim političkim angažmanom, ni na koji način nisu adekvatno bavile pitanjem iskopavanja litijuma u Srbiji, Javni servis direktno stavlja u službu inostranih konglomerata i vladajuće strukture koji za cilj imaju kolonizaciju Srbije i uništenje prirodnih bogatstava, a u svrhu sticanja profita“.

Oni pitaju RTS „čime su se i kakvim kvalifikacijama Nevena Đurić iz Srpske Napredne Stranke, Muarem Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja i Milica Đurđević Stamenovski iz Srpske stranke Zavetnici kandidovali za ovakvu debatu, osim pripadnošću vladajućim strukturama ili bliskim vezama sa njima i otkuda u ovom društvu Aleksandar Jovanović Ćuta“.

Kao dodaju, nijedna organizacija, potpisnica Društvenog sporazuma o zabrani iskopavanja, prerade i eksploataciji litijuma u Srbiji od njih četrdesetak, nije pozvana na ovu debatu.

„Gde su ekološka udruženja iz doline Jadra, koja se ovim pitanjem od početka najava dolaska Rio Tinta u Srbiju? Zašto ovde nema člana nijedne prave opozicione političke grupacije, koje se iskreno bore protiv Rio Tinta“, navodi Buđenje.

I podseća da Jovanović, takođe nije potpisao Društveni sporazum, a na debati učestvuje kao član opozicionog političko – ekološkog pokreta Ekološki ustanak, kojim „pokušava da zajedno da strankom Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića sebe i udruženje predstavi kao jedine prave borce za ekološka pitanja u našoj zemlji“.

Buđenje poziva građane Srbije i sve organizacije bilo kog usmerenja, a koji misle dobro svima nama, da im se pridruže u razotkrivanju lažnih ekologa na sve dostupne načine.

Oni najavljuju da će im se 1. novembra pridružiti još 26 ekoloških, građanskih i političkih organizacija i svojim potpisom ojačati Društveni sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari