Burno u Skupštini: Milivojević govorio o tuči naprednjaka, Tepić o sekretaru Vlade, a Todorović o Rihi i Biljani Stojković 1Printskrin RTS

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas sednicu na čijem dnevnom redu je izveštaj o bezbednosti posle dva masovna ubistva s početka maja, postavljanjem poslaničkih pitanja, koja su se odnosila na miting Srpske napredne stranke, poljoprivredu i Regularno telo za elektronske medije (REM).

Poslanici pitanja državnim organima postavljaju utorkom i četvrtkom.

Ovo je peti dan rasprave o izveštaju o bezbednosti, a na dnevnom redu su još i izveštaj o nadzoru programa komercijalnih medija od oktobra 2022. do marta 2023. sa posebnim osvrtom na izveštavanje o nasilju.

Na dnevnom redu je i predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima Malo Orašje i Dubona, kao i predlog o glasanja o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Poslanica Zeleno-levog kluba Jelena Jerinić pitala je danas Ministarstvo rada ko je naložio inspektoratu za rad da ne reaguje na organizovanu kampanju u kojoj se zaposlenima u javnoj upravi i javnim preduzećima, ali i privatnim firmama preti ako ne odu na miting Srpske napredne stranke.

Ona je pitala ministra prosvete u ostavci Branka Ružića da li je reagovao na otkazivanje đačkih ekskurzija zbog zauzetosti autobusa, kako bi vozili na miting SNS, kao i da li zna da direktor jedne škole preko učeničkog parlamenta vrbuje decu za miting.

Jelena Jerinić je od Agencije za sprečavanje korupcije zatražila je odgovor koliko košta miting SNS.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević naglasio je da je sinoć, prema rečima građana, došlo do verbalnog, a potom i fizičkog obračuna između pristalica SNS u Novom Sadu, oko toga ko će dobiti koliku apanažu za učešće na mitingu, te da je jedan čovek nezadovoljan time što će dobiti 3.000 dinara napao onoga koji je tvrdio da će dobiti 20.000 dinara.

Milivojević je pitao Agenciju za borbu protiv korupcije i odeljenje za privredni kriminal da li je neko utvrdio poreklo novca „kojim se razbacuju čelnici SNS“ i zašto će bolnice 26. maja raditi sa 20 odsto kapaciteta.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić odgovorio Milivojeviću da „nije odmakao“ dalje od čitanja „Tabloida“.

Poslanica Zavetnika Dragana Miljanić tražila je podatak koliko je od predatog oružja u poslednjoj akciji procentualno predato ilegalno, a koliko legalnog oružja i koliko je penzionisanih pripadnika bezbednosti vratilo oružje.

Ona je istakla da je 17. marta, u vreme protesta desnog dela opozicije, policija slala autobuse na vanredni tehnički pregled, što je ocenila kao pokušaj da se ljudi spreče da dođu na skup i pitala Ministarstvo unutrašnjih poslova koliko vozila je toga dana poslato na vanredni predled, kao i da li će to isto činiti za predstojeći skup SNS.

Burno u Skupštini: Milivojević govorio o tuči naprednjaka, Tepić o sekretaru Vlade, a Todorović o Rihi i Biljani Stojković 2
Printskrin RTS

Poslanika Stranke slobode i pravde Marinika Tepić zatražila je od premijerke Ane Brnabić da odgovori zašto nije pokrenut postupak protiv generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića zbog toga što je predvodio navijače koji su pretili poljoprivrednicima u Pančevu, a da – pošto je ranije rekla da ne zna gde se to dogodilo – pitala šta je Nedić radio po njenom nalogu (Ane Brnabić).

Ona je rekla da jahting klub na kojem su bili Nedić i navijači, ne radi, a da ga vodi funkcioner SNS iz Pančeva Nikola Stoiljković, koji je poznat po tome što je „maltretirao građane Lučana“ i napao novinara Dušana Mlađenovića.

„Prema tome, Novaka Nedića smenite odmah, Nikolu Stoiljkovića privedite odmah“, rekla je Tepić.

Poslanik grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Đorđe Todorović pitao je da li su obezbeđeni bezbednosni uslovi da bi mogla da se održi litija povodom Spasovdana i izrazio zabrinutost zbog verbalnih napada na patrijarha iz redova „anarho-liberalnih snaga“ u zemlji.

Todorović je rekao da opoziciji smeta što predsednik Srbije Aleksandar Vučić brani srpski narod i da je on jedina prepreka da predaju nezavisnost Kosova i da zato pozivaju građane da dođu na skup identiteta, nade, budućnosti i pijeteta, a da će protest u subotu biti „klasičan kontramiting“.

Burno u Skupštini: Milivojević govorio o tuči naprednjaka, Tepić o sekretaru Vlade, a Todorović o Rihi i Biljani Stojković 3
Printskrin RTS

Kako prenosi Nova.rs i blogu uživo Todorović je u govoru pominjao u negativnom kontekstu novinarku Antonelu Rihu i koopredsednicu stranke Zajedno Biljane Stojković, dovevši u vezu raniji performans sa sadašnom spasodanskom litijom, i uz zaključak da bi njih dve psima bacile mošti Svetog Nikolaja (Velimirovića).

Poslanik grupe Moramo-Zajedno Nikola Nešić poručio je ministru informisanja i telekomunikacija da REM mora da bude nezavisna organizacija, da zaštiti slobodu mišljenja i izražavanja, ali da ona predstavlja sve suprotno, prenosi FoNet.

On je pitao zašto je „Informer“ juče dobio dozvolu za emitovanje televizijskog programa, a da nije dostavio eleborat i kada se zna da je od 1. oktobra 2022. do 31. januara 2023. imao 512 prekršaja po evidenciji Savata za štampu.

„Da li je za vas, ministre, u redu kada nije po zakonu? Zašto ignorišete promovisanje osuđenih zločinaca u medijima?“, pitao je Nešić.

Postavljana su pitanja i o poljoprivredi, a poslanik Dveri Milovan Jakovljević rekao je da su ratari posle protesta dobili 18.000 dinara subvencije po hektaru, ali da nisu dobili svi, poput proizvođača organske hrane, pčelara, proizvođača mesa i voćara i pitao da li će oni dobiti nekakve subvencije.

Poslanik grupe Za pomirenje Milija Miletić naglasio je da je bitno što su poljoprivrednici dobili više para i pitao da li će veće subvencije dobiti ovčari, kozari, svinjari i pčelari, jer je i njima potrebna veća subvencija koja je do sada iznosila 7.000 dinara po ovci i 7.000 dinara po kozi.

Poslanik koalicije NADA Zoran Sandić pitao je koje kvalifikacije ima Jelene Milić da bude ambasadorka Srbije u Hrvatskoj i pozvao Vladu da je razreši jer je „pljunula na sve žrtve Oluje i Bljeska“.

On je pitao i zašto je prekršen moratorijum na vojne vežbe sa stranim vojskama, pa je dogovorena vojna vežba 28. juna sa zemljama NATO.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Jasmin Hodžić pitao je dokle se stiglo sa istragom i kako je kvalifikovano ubistvo E. Ć. u Priboju, za koje je osumnjičen policajac koji je u bekstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari