Čanak: Predloženim rešenjima niko ne poriče neodvojivost Vojvodine od Srbije 1Nenad Čanak Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) izjavio je danas da je predloženi zakon o finansiranju Vojvodine izbalansiran i razborit dokument koji daje šansu da Srbija kao uredjena država počne da se razvija po najvišim evropskim standardima srednjeg nivoa vlasti i da svi delovi zemlje dobro funkcionišu.

Obrazlažući pred poslanicima predloženi zakon i predlog rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini koje su podneli poslanici LSV, Čanak je istakao da predloženim rešenjima niko ne poriče neodvojivost Vojvodine od Srbije, kao i da Vojvodina ne može biti nezavisna država.

On je rekao da želi da se Srbija uredi u narednom period kao moderna složena država, gde niko ne poriče „niti mu pada na pamet da poriče neodvojivost Vojvodine od Srbije“.

„Ovo je izbalansiran dokument od raznih ljudi, umeren i razborit koji daje šansu da Srbija izadje iz pritivustavnog položaja u kom se nalazi u odnosu na Vojvodinu i da kao uredjena država počne da razvija po najvišim evropskim standardima srednji nivo vlasti koji bi omogućio da Kragujevac, Niš i Novi Pazar funckionišu kako treba“, rekao je Čanak.

On je potom pročitao odgovor ministarstva unutrašnjih poslova iz 2017. na poslaničko pitanje u kom se navodi da ministarstvo ne raspolaže podacima ni o kakvom separatizmu LSV-a ni bilo koje druge organizacije u Vojvodini.

Čanak je potom rekao da Vojvodina ne može biti nezavisna država pre svega jer se graniči sa nacionalno zasnovanim državama čiji delovi etničkog korpusa postoje u Vojvodini, kao i da je trenutno većina stanovnika Vojvodine srpske nacionalnosti.

„Bilo kakvo osamostaljenje Vojvodine u nezavisnu državu bi značilo stalne konflikte i pokušaje da se ona ili raskomada ili preuzme od nekih okolnih dražava“, kazao je Čanak.

On je kazao da je pitanje autonomne Vojvodine suštinsko pitanje demokratije u Srbij i kazao da će ako se autonomija ukine ili obesmisli ogroman broj stanovnika iseliti.

„Ukoliko se autonomija ukine, zabrani, obesmisli, Vojvodina će prestati da postoji ne tako što će se nekim čudom izmutirati u nešto što nije, nego tako što će biti situacija da jedan ogroman broj stanovnika iz nje ode. I ako se želi zaustaviti iseljavanje iz Vojvodine onda ona mora dobiti mogućnost odlučivanja u sklopu svojih nadležnosti na svojoj teritoriji što sada nije slučaj“, rekao je Čanak.

On je kazao da je srednji nivo vlasti, nivo jedinica velične dva miliona stanovnika koji bi teritorije bile Vojvodina, Šumadija i niška oblast, spustio odgovornost odlučivanja na niži nivo bliže građanima.

Čanak je ponovio da se ne donošenjem zakona narušava ustavni poredak i preskače činjenica da ko ne poštuje taj deo ustavne obaveze, može da ne poštuje i bilo koji drugi član Ustava.

Čanak je predloženi zakon i rezoluciju obrazlagao više od sat vremena i veći deo je posvetio istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari