Ceca Bojković na protestu ProGlas-a: CRTA svojim brojkama govori o gaženju ljudskog dostojanstva 1Foto: Katarina Živanović

Potpisnica ProGlas-a i poznata glumica Svetlana Ceca Bojković podsetila je na početku protesta na brojne malverzacije pre i tokom izbora koje je zabeležila organizacija CRTA.

„U svom glumačkom veku skoro da nisam izgovorila precizniji i pravičniji tekst o sunovratu ove zemlje“, rekla je Svetlana Ceca Bojković i nakon toga pročitala tekst koji je nastao na osnovu istraživanja organizacije CRTA.

U tekstu se osvrnula na primere malverzacija koje je zabeležila CRTA.

„U Srbiji žena od raka čeka operaciju koja će joj spasiti život. Neko iz partije joj nudi da je pomeri na listi u zamenu za njen siguran glas“, podsetila je Bojković.

Međutim, to nije jedini zabeleženi slučaj, te je Bojković navela i druge primere.

„Starija žena iz jednog sela dobija poziv iz lokalnog odbora stranke, pitanje je d ali želi da podrži Aleksandra Vučića. Ona kaže da želi, a ne zna šta to podrazumeva. Dobija promenu adrese i 2000 dinara. Po povratku kući zabrinuto pita sina ‘Gde ću sad da se lečim, u kom domu zdravlja'“, rekla je Bojković.

Pomenula je i činovnika, kome stižu lične karte ljudi iz Bosne i Hercegovine, koje je trebalo da prebaci u Beograd.

„Roditeljima koji su pre osam godina izgubili dete stiže glasački list tog deteta koje je trebalo ove godine da postane punoletno“, takođe je podsetila potpisnica ProGlasa Svetlana Bojković.

Kako Bojković zaključuje, CRTA svojim brojkama govori o gaženju ljudskog dostojanstva.

„Zato smo mi ovde svi zajedno da im poručimo da su dostojanstvo, sloboda i integritet sastavni deo ljudskog bića. Zato kažemo: Ne pristajemo“, rekla je ona, nakon čega je usledio veliki aplauz i za prvu govornicu na protestu, ali i za organizaciju CRTA, koja se nakon beleženja nepravilnosti na izborima našla pod velikim napadima vlasti.

Zbog čega je ProGlas organizovao protest baš kod Terazijske česme, možete pročitati OVDE.

Da podsetimo, pokretači inicijative ProGlas pozvali su pre nekoliko dana na današnji protest.

Izbore zahtevaju u roku od šest meseci nakon procesa temeljne promene izbornih uslova. Traže istrage protiv odgovornih lica u gradskim i opštinskim upravama, MUP-u i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koji su „zloupotrebili službeni položaj i počinili protivzakonita dela“.

Sva dešavanja na protestu možete pratiti u Danasovom BLOGU UŽIVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari