Centralna izborna komisija primila peticije za razrešenje gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova 1Foto : kqz-ks.org

Centralna izborna komisija primila je danas peticije za smenu gradonačelnika iz sve četiri opštine na severu Kosova, a predsednik CIK-a kaže da bi proces verifikacije potpisa mogao potrajati duže, piše Kosovo online prenoseći Kohu.

„Primili smo peticije iz četiri opštine i ubuduće će se vršiti overa potpisa. Postoji veliki broj potpisa i potrebno je vreme za potvrdu“, rekao je predsedavajući CIK-a Krešnik Radonići.

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin rekao je da sada ostaje u rukama CIK-a da se proces razrešenja nastavi po drugim procedurama.

Nakon skupljenih potpisa birača, peticije se predaju predsednicima skupština opština, koji imaju rok od tri dana da ih proslede Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) na razmatranje i proveru. Sledeći korak je organizovanje glasanja za razrešenje gradonačelnika, koje se mora održati u roku od 45 dana.

Rezultat glasanja se zatim šalje predsednici Kosova Vjosi Osmaniju, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova.

Premijer Aljbin Kurti izjavio je juče da izbori u opštinama sa srpskom većinom na severu mogu biti održani u narednih nekoliko meseci.

„To bi moglo biti ove godine – u narednih nekoliko meseci“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari