CEP: Otvaranje klastera nije nagrada za postignuto u prethodnom periodu 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Programska direktorka Centra za evropske politike (CEP) Milena Lazarević izjavila je danas da otvaranje klastera u bilo kojoj oblasti ne treba posmatrati kao neku vrstu nagrade za postignuto u prethodnom periodu.

„Iako trenutno metodologija i pristup pregovorima donekle zauzima taj stav da otvaranje klastera dolazi kao neka vrsta reakcije na određene reforme u suštini otvaranje pregovora je najbolji način da se struktuira dijalog i reforme u zemlji koja pristupa Evropskoj uniji“, rekla je Lazarević uoči panel diskusije „Od Slovenije do Francuske: Kad ima volje, ima i načina“.

Istakla je da je bio idealan trenutak da se otvori Klaster četiri u pregovorima o pristupanju Srbije EU, te da otvarnje treba da bude podsticaj daljim reformama i dodatnim finansijskim investicijama Unije u toj oblasti.

„Mi iz Centra za evropske politike propagiramo ideju da bi otvaranje klastera trebalo da bude nešto što se radi po automatizmu već na samom početku procesa pristupanja jedne zemlje upravo ne bi li se strukturisale i disciplinovale reforme u određenoj oblasti“, rekla je Lazarević.

Dodala je da EU vidi probleme koji postoje u Srbiji i da je Srbija dokaz da je demokratija nešto što je teško izgradivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari