CEP: Proširenje nije najpopularnija tema u EU, ali je pohvalna podrška Slovenije 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović izjavio je danas u Beogradu da proširenje nije „najpopularnija tema“ u Evropskoj uniji, ali da je dobro što Slovenija, trenutna predsedavajuća Unijom, pokušava da tu politiku reafirmiše.

„Mislim da je jako dobro što Slovenija pokušava da reafirmiše politiku proširenja Evropske unije. To u ovom trenutku, moramo biti svesni, nije najpopularnija tema unutar Unije. Unija je ophrvana nekim vlastitim unutrašnjim problemima i iz te perspektive svaka dobronamerna podrška procesu proširenja dobrodošla“, rekao je on pred početak događaja „Zaokružimo Evropu“.

Slovenija, aktuelna predsedavajuća EU, predložila je da se Unija proširi na ceo Zapadni Balkan do 2030. godine.

„Postavlja se pitanje i realnosti određenih vremenskih odrednica. Ja uvek volim da kažem da to nije nemoguće, ali da takav jedan vremenski okvir zahteva drastičnu promenu ponašanja i drastičnu promenu onoga što se naziva politička volja u Evopskoj uniji, ali i da zemlje kandidati ulože mnogo više napora i političke volje da se neke stvari sa kojima se dugo kasni napokon pokrenu sa mrtne tačke“, dodao je Majstorović.

On je naveo da bi po konceptu Zaokružene Evrope pristupni proces trebalo da budu vođeni po fazama, te da bi građani posle svake faze trebalo da vide korist od članstva u EU.

„Ovo što CEP sa svojim partnerima predlaže jeste dalje unapređivanje onoga što je možda započeto novom metodologijom, a to je da se koristi od pristupanja neki način stave unapred u procesu, da građani mnogo ranije u tom procesu shvate koje su koristi od članstva u Evropskoj uniji“, rekao je on.

Istakao je da bi takav koncept pomogao i EU da ostvari svoj uticaj u regionu, a da bi svaka država posle svake faze imala konkretne privilegije „imajući u vidu da sada imamo zemlje koje su odmakle u procesu vođe nja pristupnih pregovora, ali suštinski se nisu mnogo pomerile u pravcu onoga što su željeni standardi“.

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant je rekao da je „put dugačak“, ali da u pristupnim pregovorima sve ide u željenom smeru.

„Nama je bitno da što pre ovaj proces dođe do kraja. Treba postaviti vremenske limite, možda će se desiti pre, možda kasnije. Svakako nama (Sloveniji) veoma je bitno da tim procesom idemo dalje“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari