Černik: Orbanova izjava je veoma opasna i služi da se zataškaju drugi problemi u Mađarskoj 1Arpad Černik, foto: suteatar.org

Orbanova nedavna izjava da “nacije u kojima se mešaju rase nisu nacije”, izazvala je burne reakcije evropskih zvaničnika, ali i reakcije domaćih i stranih medija, kao i javnosti generalno. Subotički glumac i član Mađarskog pokreta, Arpad Černik, izjavio je za Danas da su ovakve izjave jako opasne, ali da one služe da se zataškaju drugi problemi u Mađarskoj.

„Naučno je dokazano da rasna ideologija i podele nemaju nikakvih osnova. Mislim da bi čovečanstvo već stvarno trebalo da bude toliko svesno da prihvati te naučne činjenice i da se završi sa tim srednjevekovnim predrasudama“, ocenjuje Černik.

On smatra da ovakve izjave dovode do ogromnih tenzija unutar društva, na regionalnom i međunarodnom nivou.

„Mi smo devedesetih godina imali prilike da osetimo na svojoj koži kuda vodi takva politika. Ja to i privatno osuđujem. Mislim da imamo dovoljno problema, da na nepunih hiljadu kilometara od nas na dnevnom nivou gine više stotina ljudi, zbog nekih drugih neodgovornih političara”, podseća Černik.

Prema njegovim rečima, Viktor Orban je jedan pametan, lukav i pragmatičan političar.

„Ja ne verujem da je on ovo slučajno rekao. On se rukovodi onom čuvenom izrekom ’Ne slušajte ono što govorim nego gledajte ono što radim’. Ovo je deo one klasične igre – napraviti jedan veliki politički skandal da bi se jedan drugi, ogroman politički problem prikrio“, smatra Černik.

Dodaje da jedan pragmatičan političar zna kako može svoje biračko telo da sa jedne teme okrene na neku drugu temu.

Takođe, podseća da se ceo ovaj region, ne samo Mađarska, suočava sa energetskom krizom, a Mađarska se trenutno suočava i sa ogrmnim unutrašnjim privrednim problemima.

„Ova tematika je odlična da se zamagli slika ljudima i skrene pažnja sa realnih problema koje postoje u državi“, napominje.

Da podsetimo, mađarski premijer je u ponedeljak oštro kritikovao zemlje Zapadne Evrope zbog mešanja „evropskog i neevropskog stanovništva“ rekavši za njih da one „više nisu nacije“, preneo je Euronews.

On je tokom svog godišnjeg obraćanja na letnjem univerzitetu Tusvanios u Rumuniji, kao svetli primer svoje ideologije uzeo „nemešanu mađarsku rasu“.

„Mi Mađari nismo mešana rasa i ne želimo da postanemo mešana rasa“, rekao je Orban, što je izazvalo bes i veliko negodovanje javnosti.

Orbanov govor usledio je nakon odluke EU da uskrati milijarde evra sredstava za oporavak i kredite Mađarskoj zbog zabrinutosti da njena desničarska vlada ne podržava vladavinu zakona ili se bori protiv korupcije, navodi Euronews.

Kako se dodaje, Mađarska valuta je nedavno dostigla rekordno niske vrednosti u odnosu na evro i dolar, a njena privreda doživljava najvišu inflaciju u skoro 25 godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari