"CIA i Čečeni režiraju haos na KiM": O čemu pišu režimski mediji pred sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost 1Dizajn: Radenko Topalović; foto: Printscreen; FoNet/Aleksandar Brada

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zakazana je za subotu u osam časova, a očekuje se da će glavna tema biti situacija na Kosova i Metohiji i bezbednosni izazovi, potvrđeno je iz Predsedništva za RTS.

U te bezbednosne izazove spada svakako i održavanje Evroprajda, zbog čega je još tokom leta predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljivao zasedanje Saveta u septembru. Prvi je međutim, da će manifestacija biti zabranjena javnost obavestio vlasnik jednog režimskog tabloida, nakon čega je i Vučić to potvrdio.

Premijerka Ana Brnabić uputila je molbu da se Evroprajd ne održi zbog bezbednosne situacije u kojoj se Srbija nalazi.

Kada je reč o toj bezbednosnoj situaciji, juče je u režimskim medijima glavna vest bilo pisanje o Novosti da „CIA i Čečeni pripremaju haos na KiM“.

Ovaj list, pozivajući se na nezvanična saznanja, piše da su srpske bezbednosne službe došle do informacije da je američka tajna služba „angažovala ekstremističke i kriminalne grupe koje bi u narednom periodu trebalo da izazovu incidewnte na administrativnoj liniji što bi bio povod za povećanje NATO trupa“. Krajnji cilj je suzbijanje uticaja Rusije na Balkanu.

U celu su priču, po pisanju Novosti, umešani i Čečeni, lideri opozicije predsednika Kadirova, koji su navodno se našli čečenske plaćenike koji su se povezali sa kriminalcima sa Kosova čiji je zadatak da napadnu kosovsku policiju prerušeni u uniforme Vojske Srbije, kako bi reagovao KFOR iz baze Bondstil.

Ovo pisanje, puno spekulacija, slično je onome što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio na nedavnoj konferenciji, nakon povratka iz Brisela gde je razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem tražeći rešenje oko krize na Kosovu u vezi ličnih dokumenata i autoregistracija.

Vučić je ispričao da su protivnici Ramzana Kadirova (koji se u Ukrajini bori na strani Rusije), Čečeni i Čerkezi, na Kosovu su bili kako bi angažovali Albance da ratuju u Ukrajini, ali i kako bi eliminisali „naoružane Srbe“.

Predsednik je bio konkretniji od Novosti iznoseći imena Ahmeda Halidoviča Zakajeva, predsednika vlade u izbeglištvu „Čečenske Republike Ičkerije“, i Džambulata Sulejmanova, za kojeg režimski tabloidi pišu da je pristalica Zakajeva. Naveo je i inicijale H. A. i M. A, a svi oni su se navodno susreli sa turskim državljaninom D. I. H. u Zubinom Potoku.

Dva imenom pomenuta Čečena su kasnije u medijima odbacili ove Vučićeve tvrdnje, ocenivši ih kao provokaciju Srbije, za koju su rekli da je saveznik Rusije.

Zanimljivo je da se Novosti nisu pozvali na ove ranije Vučićeve tvrdnje, ali je i zanimljiva tvrdnja da ovaj navodni plan za cilj ima suzbijanje ruskog uzicaja pogotovo zato što su brojni analitičari i političari u prethodnom periodu upravo uticaj ove evropske zemlje, odnosno režima Vladimira Putina, označavali kao onaj koji želi da izazove sukobe na Kosovu i tako destabilizuje Zapadni Balkan.

Ovo pisanje režimskih Novosti Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM, ocenjuje kao prirodnu orijentaciju ovog lista prema Rusiji. Oni rade za rusku propagandu izmišljaljući priče i prišivanje odgovornosti drugoj strani, to je trovanje naroda, navodi naša sagovornica.

– Ceo problem severa Kosova sveo na agresivnost Kurtija i ministra unutrašnjih poslova Svećlje koji non-stop dolazi na sever i sa druge strane Milana Radoičića i njegovih koji dolaze sa srpske strane. Da bi sticala političke poene prate ih njihovi mediji čiji natpisi služe zabašurivanje priče da mladi odlaze sa Kosova, smatra Trajković.

Naglašava da je aktuelna vlast „veći neprijetlj i od američke i od ruske službe“ jer zbog želje da se održe na vlasti šire „bizarne priče“.

Upitana da li je slučajno da je ova priča isplivala baš pred zakazanu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, Trajković odgovara da u institucije Srbije ne veruje, te da bi bolje bilo da se Savet bavi povezanosti bezbednosnih i kriminalnih struktura nego ovakvim pričama.

– Dezinformacije bivšeg generalnog direktora RTS-a, sada glavnog u Novostima, deo je proruske kampanje, pa će onda biti i proameričke kampanje, za svakog po nešto da bi ostali na vlast. Glavni problem nam je Vučić, a te manipulacije i medijske spekulacije su došle do nosa, poručuje Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari