"Vučiću, ne pokušavaj da nas plašiš": Sagovornici Danasa o tvrdnjama predsednika Srbije da su na Kosovu bili Čečeni i Čerkezi 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Glavna vest na prorežimskim medijima nakon nedeljnog obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila je njegova tvrdnja da je kosovski premijer Aljbin Kurti „angažovao Čečene i Čerkeze da ubijaju Srbe“.

Predsednik Srbije je naime izjavio da ima informaciju da je grupa od nekoliko protivnika čečenskog predsednika Ramzana Kadirova bila na Kosovu, kako bi navodno angažovala Albance da učestvuju u ratu u Ukrajini, ali i da bi eliminisali „naoružane Srbe“. Kako je objasnio, oni su na sever doputovali vozilom marke „mercedes“ novopazarskih registarskih oznaka, a grupa je iskazivala interesovanje o stanju na severu Kosova i Metohije, spremnost Srba za suprotstavljanje vlastima u Prištini, ali i kako i na koji način mogu da dostave drugim obaveštajnim službama podatke, kako bi se neutralisale oružane grupe Srba na severu Kosova.

Vučić tvrdi da je reč o Ahmedu Halidoviču Zakajevu, predsedniku vlade u izbeglištvu „Čečenske Republike Ičkerije“, i DŽambulatu Sulejmanovu, za kojeg režimski tabloidi pišu da je pristalica Zakajeva. Naveo je i inicijale H. A. i M. A., a svi oni su se navodno susreli sa turskim državljaninom D. I. H. u Zubinom Potoku.

Za kosovskog analitičara Fadila Lepaju ova Vučićeva izjava pokazatelj je da Vučić situaciju ne kontroliše, ali da je dobro informisan o svemu. On navodi da po onome što je Vučić rekao ispada da su Čečeni i Čerkezi na sever Kosova stigli iz Novog Pazara, i uz pratnju srpskih bezbednosnih službi.

– Čečeni i Čerkezi, po Vučiću, švrljali su po severu kako su hteli, policija ih nije hapsila. Predsednik Srbije uopšte ne objašnjava, ako je već protiv sukoba, zašto nije sarađivao sa Kforom po tom pitanju nego o tome prede priču na konferenciji, navodi Lepaja.

Dodaje da Vučić ovako spinuje narativ o proruskim snagama u Srbiji koje žele rat i obaveštava NATO da su prisutne i antiruske militantne islamske grupacije koje srpsku teritoriju koriste kako bi otvorili novi front protiv Rusa i njihovih saveznika.

– Zapravo, Vučić time želi da relativizuje odgovornost za eventualnu krizu i time zamagljuje ko krizu zapravo želi i ko radi na njenom stvaranju, smatra ovaj analitičar i dodaje da je već poznato da pojedinci i grupe sa Balkana već učestvuju u ukrajinskom ratu. Javno je poznato da ni OVK nije dozvolila učestvovanje islamskih militanta u njenom sastavu, tako da ni kosovska država i NATO, ni u kojem slučaju ne sarađuju sa takvim snagama koje predstavljaju opasnost i za njih, možda i veću od one u Ukrajini, kaže Lepaja.

Naglašava da ta priča verovatno za cilj ima i da urazumi usijane glave među Srbima koji veruju da NATO ipak neće dozvoliti kosovskim snagama da ulazi u sukob sa „nekim brigadama“, ali da postoje i snage koje ne kontroliše ni NATO, ni kosovska vojska ili policija.

Aleksandar Arsenijević, lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice, predsedniku Srbije poručuje da „više ne pokušava da ih plaši jer su na KiM ostali da žive samo oni neustrašivi koje njegov režim zajedno sa Srpskom listom nije mogao da protera“.

– Po prvi put je predsednik ostao bez teksta pa se uhvatio nekih Čečena, Turaka i Novopazaraca kako bi sa, verovatno izmišljenom pričom, stavio akcenat na takozvanu zelenu transverzalu, pa da imaju ljudi čime da se zanimaju, navodi Arsenijević.

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi navodi da smo „navikli, a i pomalo oguglali na Vučićeve dramatične izjave“.

– Nikakvih Čečena, niti Čerkeza nema na severu Kosova. Pa „ne pasemo travu“, ni mi kao civilni sektor niti obaveštajna služba Kosova, a još manje služba KFOR-a. Razumno je da kada, kako je rekao Vučić, budeš sateran u ćošak, treba izmisliti nešto za srpsku javnost, kaže Šeholi.

Prema njegovim rečima, Vučić treba da shvati da su Srbi na Kosovu zainteresovani za mir i progres njihove dece i da ih političari ostave na miru da žive svoj život onako kako dolikuje civilizovanom svetu.

– Sve ostalo je magla za srpsku javnost, navodi direktor pomenutog Instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari