CIK danas o lokalnim izborima na severu 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem će se razgovarati o pripremi održavanja lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova, prenosi Kosovo online pisanje Gazete ekspres.

Na dnevnom redu današnjeg sastanka, između ostalog, je razmatranje i odobravanje broja štampanih glasačkih listića za izbore za gradonačelnike kao i za izbore za skupštine opština Zvečan i Leposavić.

Podsetimo, za 23. april zakazani su izbori u četiri opštine na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo: Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Izbori se održavaju nakon što su gradonačelnici, koji su dolazili iz redova SL u novembru 2022. podneli ostavke u sklopu kolektivnog izlaska Srba iz kosovskih institucija, a zbog odluke Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih tablica na kosovske, koji je potom obustavljen u dogovoru sa Srbijom u okviru dijaloga.

Izbori su najpre zakazani za 18. decembar prošle godine ali su odloženi u poslednjem trenutku na zahtev međunarodne zajednice.

Rok za izjašnjavanje političkih subjekata za neučešće na predstojećim lokalnim izborima na Severu, istekao je 13. marta, a  11 partija se izjasnilo da na izborima neće učestvovati.

Srpska lista se nije prijavila za učestvovanje na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari