CIK Kosova: 160 kandidata za gradonačelnike i odbornike imaju probleme sa zakonom 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Centralna izborna komisija Kosova objavila je da medju kandidatima za gradonačelnike i odbornike Skupština opština ima 160 kandidata koji imaju najmanje jednu pravosnažnu sudsku odluku kojom se proglašavaju krivim za krivično delo.

„Na osnovu odgovora Sudskog saveta Kosova, proizilazi da 30 političkih subjekata, od 93 koja su se prijavila za učešće na izborima, imaju kandidate koji nisu u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima, prema kojem kandidat ne može biti lice koje je pravosnažnom sudskom presudom u poslednje tri godine proglašeno krivim za krivično delo“, kazao je portparol CIK-a Valjmir Eljezi novinarima.

Prema njegovim rečima, ukupno je 160 kandidata sa liste od više od 5.200 kandidata za gradonačelnike ili za odbornike skupštine opština za koje se tražila provera, a koji imaju najmanje jednu pravosnažnu sudsku odluku kojom su proglašeni krivim za krivično delo u poslednje tri godine.

Najavio je da će CIK objaviti imena kandidata koji, shodno zakonu, ne mogu biti kandidovani za opštinske izbore zakazane za 17. avgust.

U skladu sa planovima i sa operativnim planom koji je usvojio CIK, Kancelarija za registraciju političkih partija će dostaviti CIK-u preporuke u vezi sa sertifikacijom bilo kog entiteta ili kandidata.

CIK će doneti odluke o sertifikaciji najkasnije do 1. septembra.

U slučaju nesertifikacije bilo kog kandidata ili entiteta, stranka nezadovoljna odlukom CIK-a može uložiti žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke i Vrhovnom sudu Kosova.

Te procedure treba da se okončaju do 6. septembra, kako bi se za 8. septembar izvršilo žrebanje za rangiranje političkih subjekata na glasačkim listićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari