CIK Kosova sutra objavljuje konačne rezultate izbora ako ne bude žalbi 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova saopštila je da će konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 6. oktobra, objaviti sutra ukoliko nakon prebrojavanja glasova iz dijaspore, ne bude prigovora Izbornom panelu za žalbe i predstavke.

„Zakon o opštim izborima daje mogućnost podnošenja žalbe u roku od 24 sata Izbornom panelu za žalbe i predstavke u vezi sa administracijom prebrojavanja u Centru za brojanje i rezultate. Stoga, znajući da je proces prebrojavanja glasačkih listića prema odluci Vrhovnog suda završen u utorak oko ponoći, CIK je dužan da poštuje ovaj zakonski rok“, saopšteno je iz CIK-a.

CIK je najavio da će objaviti konačne rezultate izbora nakon što od nadležnih institucija dobije potvrdu da ne zahtevaju reviziju procesa.

Posle proglašavanja konačnih rezultata, političke partije i kandidati za poslanike koji su učestvovali na prevremenim parlamentarnim izborima a nezadovoljni su rezultatima, imaju pravo žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke.

U slučaju da su nezadovoljni odlukama panela, mogu se žaliti Vrhovnom sudu Kosova, dok je najviša instanca za žalbe Ustavni sud Kosova.

Prema do sada objavljenim rezultatima, najviše glasova na izborima održanim 6. oktobra osvojilo je Samoopredeljenje, sledi Demokratski savez Kosova, na trećem mestu je Demokratska partija Kosova, dok je četvrta koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova.

Po tim rezultatima, koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde, nije prešla izborni prag od pet odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari