Bećković: Cilj sankcija je da se zna ko je gazda 1Foto: Beta/Dragan Gojić

“Sigurno neki ekscentrični Srbin nije došao na ideju da uvodi sankcije Rusiji. Ta ideja nije došla iz glave našeg naroda, već je to naredio neko drugi. I to ne zato što te naše sankcije nešto znače, osim poniženja ,već je to stavljanje do znanja ko nam je gazda “, kaže za Danas književnik Matoja Bećković, objašnjavajući zašto se našao među dvesta potpisnika peticije protiv uvođenja sankcija Rusiji.

Bećković kaže da ukoliko Srbija zaista uvede sankcije Rusiji posledice će biti takve da ćemo se po prvi put u istoriji zaista obrukati i da zato ne bismo smeli da dozvolimo takvo poniženje.

„Ni Hitler nije tražio od Srbije da šalje vojsku na Istočni front, to je i za njegova merila bilo previše, kao neka vrsta incesta. Nijednom malom narodu u naše vreme ne bi palo na pamet da uvodi sankcije Rusiji, to im neko naređuje ne zbog Rusije nego da se zna ko im je gazda”, kaže Bećković.

Pored Bećkovića peticiju protiv uvođenja sankcija Rusiji potpisalo je više od 200 javnih ličnosti među kojima su akademici Kosta Čavoški i Vasilije Krestić, episkopi SPC Irinej i David, reditelj Emir Kusturica.

Peticijom se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade i „najznačajnijih institucija srpskog naroda“ traži da odbace „pritiske i ucene Zapada“ i da ne uvode sankcije Rusiji. Ocenjeno je da srpski i ruski narod vežu „najtešnje veze“ i da je „trajno savezništvo“ sa tom zemljom danas jedini garant očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno Kosova i Metohije u njenom sastavu kao i očuvanja dejtonske ustavne pozicije Republike Srpske .

Iza peticije, kako je rečeno, ne stoji „niti jedna politička organizacija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari