Cilj SNS je da predajom 100.000 potpisa RIK-u ubedi građane kako je Vučić i dalje najvoljeniji 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Srpska napredna stranka prva je predala Republičkoj izbornoj komiisiji izbornu listu koju je podržalo čak 92.637 birača, što je devet puta više nego što Zakon o izboru poslanika propisuje. Do te brojke od gotovo sto hiljada potpisa građana nije se došlo slučajno, niti su se naprednjaci zaneli u prikupljanju potpisa.

To je, kako kažu sagovornici Danasa , urađeno sa namerom da se u startu demoralištu politički protivnici i pokaže kako je Vučić nedodirljiv.

Međutim, kako dodaju, ako je neko siguran u svoju snagu nije nužno i da je pozerski demonstrira.

Demonstracija političke sile

„To je tipična demonstracija političke sile i organizacije, kakvu SNS manifestuje pred svake izbore. Osnovni cilj je tu ohrabrenje svojih pomalo već zasićenih pristalica“smatra Đorđe Vukadinović , urednik Nove srpske političke misli .

Dodaje da je to i kolateralno i poruka snage političkim protivnicima, kako bi oni bili demoralisani.

Poruka bi trebalo da bude eto SNS je za nekoliko sati prikupila sto hiljada potpisa i predala listu već prvog dana, a opoziciji treba puno snage i vremena da prikupi 10.000 potpisa. Time žele da pokažu i da u predstojećoj izbornoj trci sigurno pobeđuju.

„Kada je neko siguran u svoj snagu, ne mora pozerski da je demonstrira. Ona je obrnuto proporcijalna napadnoj priči o njenom postojanju. A Vučić se – pogotovo od kada je njegov pompezni (kontra)miting doživeo fijasko dok je veliki broj građana mesecima spontano šetao ulicama Beograda, iskazujući nezadovoljstvo autokratskom vlašću – upinje da sve ubedi da je i dalje jako voljen od strane naroda“, napominje za Danas Dragomir Anđelković, poltički analitičar.

Dodaje da je čitav Vučićev propagandni aparat ubačen u najveću brzinu sa ciljem da se održi iluzija da i dalje ima ogromnu podršku građana.

“ To radi jer i sam dobro zna da je i njegov lični rejting, a ne samo popularnost SNS-a, u velikom padu. Opet, i dalje raspolaže raznim mehanizmima za nameštanje izbora. Da bi ono što režim posle dana narodnog izjašnjavanja, namerava da predstavi kao njegovu volju, izgledalo ubedljivo – već danas na razne načine udarnički radi na stvaranju predstave da je Vučić sa svojom partijom i dalje nedodirljiv“, kaže sagovornik Danasa.

Zato im je, kako kaže, potrebna naizgled smešna priča da je skoro sto hiljada ljudi radosno pojurilo da SNS-u da potpis, iako je dovoljno da to učini deset hiljada građanki i građana.

Cilj velikog broja prikupljenih potpisa demoralisanje političkih protivnika

Na pitanje da li je i koliko brzina i broj prikupljenih potpisa demoralisao stranke okupljene oko Srbija protiv nasilja, Konstantin Samofalov, predsednik Odbora za bezbednost SSP kaže da to nije, naravno, tačno.

„SNS ima više nego dupli strah u odnosu na poslednje izbore, jer znaju da će ih lista Srbija protiv nasilja poraziti na izborima. Veoma su svesni da od 17. decembra počinje njihov konačni slom, koji neće uspeti da spreče nikakvim naduvanim ciframa potpisnika liste, dopisivanjem birača iz Bosne u Beogradu, niti pritiscima na građane i medije“, navodi Samofalov.

Možda je Samofalov u pravu, jer zanimljivo je da iz godine u godinu, kako stagnira podrška naprednjacima, rasta broj onih koji podržavaju izbornu listu.

Kako je snaga SNS opadala rastao je broj potpisa

U trenucima kada je SNS, čini se, bio na vrhuncu, odnosno, za vanredne parlamentarne izbore16. marta 2014. godine, njihovu izbornu listu “Aleksandar Vučić – budućnost u koju verujemo” podržalo je 20 710 građana potpisima, skupljenim za dva sata.

Za izbore 2016, godine SNS-u je trebalo pet sati da prikupi 31 444 potpisa podrške građana za izbornu listu „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“.

Za redovne parlamntarne izbore 2020. godine naprednjaci su uobičajeno prvog dana, po raspisivanju izbora, predali izbornu listu RIK-u „Aleksandar Vučić – za našu decu“ , koje je podržalo 50.000 građana.

Izbornu listu Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve „, za prošlogodišnje aprlske izbore podržalo je potpisima 58.000 građana, prikupljenih za tri sata, da bi za ovogodišnje decembarske izbore naprednjaci zabeležili sosptveni rekord od 93.000 potpisa, prikupljenih za pet sati.

Kako su se donosioci kutika u RIK menjali

Tokom poslednjih jedanest godina i šest izbornih ciklusa menjalo se mnogo toga kada su u pitanju liste naprednjaka, ali jedno je uvek ostajalo isto, a to je da je Aleksandar Vučić- nosilac liste. Ostali su doduše isti i koalicioni partneri SNS, s tim što se njihov broj od izbora do izbora uvećavao.

Primećuje se, međutim, da su iz prvih redova nestajali oni naprednjaci koji su nekada bili Vučićev glavni oslonac. Izbornu listu SNS 2014. godine, primera radi RIK-u, u pratnji koalicionih partnera, predali su tadašnji potpredsednik SNS, Nebojša Stefanović i predsednik Izvršnog odbora SNS, Radomir Nikolić.

I 2016. godine glavni donosilac izborne liste SNS bio je ponovo Nebojša Stefanović, uz Bratislava Gašića i Maju Gojković koja je poručila da su predstojeći izbori veoma važni za Srbiju, jer će se građani opredeliti kakvu budućnost žele, obećavši da ćemo 2020. godine imati uređenu državu.

.A 2020. nismo dobili uređenu državu , već ponovo izbore, tada redovne. Iz prvih redova naprednjaka na izborima 2020, godine nestao je Stefanović, a glavni donosioci naprednjačkih kutija sa potpisima bili su neki drugi ljudi, Darko Glišić, Miloš Vučević i Branislav Nedimović, koji se, kao Vučićeva nada našao prvi na listi.

Obećanja o boljem životu ostajala ista

Građanima je tada poručeno da je cilj apsolutna pobeda kako bi se nastavila politike razvoja i ekonomskog prosperiteta države, kako bi mogao da se realizuje projekat „Srbija 2025“.

A onda je za prošlogodišnje izbore nestao i Nedimović, a osobe od najvećeg poverenja kojima je poverena predaja potpisa RIK-i bili su Darko Glišić, Ana Brnabić, pojačani Danicom Grujičić i Lazarom Ristovskim.

Osim donosioca kutija sa potpisima RIK-u, tokom proteklih jedanaest godina naprednjaci su menjali i mesta iz kjih su počinjali izbornu kampanju, ali su obećanja o boljem životu , većim platama i penzijama ostajala. Menjale su se samo obećane cifre.

Tokom proteklih izbornih godina naprednjaci su kampanju uglavnom počinjali sa juga Srbije, Vranja, Niša, Merošine, a aktuelnu kampanju otpočeće iz Leskovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari