Ćirić: Ako ne bude većine, ponavljaću zahtev svaki dan 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ukoliko poslanici vladajuće većine, tačnije SNS i SPS, ne budu podržali inicijativu o smeni potpredsednice Skupštine Srbije Vjerice Radete, koju je podnela DS uz podršku 60 poslanika i poslanica…

… Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS, najavljuje da će na svakoj sednici ponavljati i obrazlagati zahtev da Radete bude smanjena zbog verbalnog nasilja koje je potpredsednica parlamenta iznela na svom Tviter nalogu. I iz LDP, uoči novog zasedanja Skupštine, poručuju da ostaju pri svojoj inicijativi da poslanici dok Radeta ne bude smenjena ne ulaze u salu na zasedanja i učestvuju u radu parlamenta.

Radeta je, podsetimo, krajem jula na vest o smrti Hatidže Mehmedović, predsednice Udruženja „Majke Srebrenice“, napisala: „Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!“. Usledila je inicijativa DS o njenoj smeni sa mesta potpredsednice Skupštine koju je potpisalo 60 poslanika, odnosno članovi poslaničkih grupa DS, LDP – LSV – SDA Sandžaka, DJB, SDS – Narodna stranka i Kluba samostalnih poslanika. Iz vladajuće koalicije zahtevu za smenu zvanično su se pridružili samo poslanici SDPS Rasima LJajića i Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića. Iako su i od predsednika SNS Aleksandra Vučića stigle reči osude, ta partija se nije pridružila ovoj inicijativi, kao ni poslanici SPS. Da je inicijativu podržalo 84 poslanika morala bi da bude zakazana hitna sednica Skupštine, ali to se nije dogodilo pa je izjašnjavanje o stavljanju zahteva na dnevni red ostalo za oktobar, jer je usledila letnja pauza.

S obzirom na to da je do redovnog zasedanja Skupštine ostalo oko mesec dana, pitali smo Gorana Ćirića šta će DS učiniti kako ovo važno pitanje smene Vjerice Radete ne bi ostalo zaboravljeno i ignorisano od strane vladajuće većine, ali i šire javnosti.

– Toliko se loših stvari dešava da jedna drugu zatrpavaju, a javnost je nažalost sklona zaboravu. Radimo i radićemo na tome da motivišemo što veći broj poslanika da se priključe inicijativi. Kao ovlašćeni predlagač ću obrazložiti predlog za stavljanje na dnevni red i ako većina ne prihvati predlog, na svakoj sednici ću ga ponavljati – kaže Ćirić za naš list i dodaje da ipak očekuje reakciju poslanika većine koji su, kako kaže, dužni da reaguju na verbalno nasilje, koje je blizu fizičkog. On podseća i na to da predsednica Skupštine Maja Gojković nije reagovala na zahtev DS da im se dostave snimci sa kamera iz skupštinske sale kada su poslanike DS Aleksandru Jerkov i Tomislava Žigmanova radikali okružili i vređali.

Na pitanje hoće li DS eventualno organizovati prikupljanje potpisa građana za smenu potpredsednice i animirati javnost po ovom pitanju, on kaže da je javnost isključena iz svih važnih državnih pitanja i da su građani okupirani mnogim temama, te da je trenutno najefikasniji način borbe o ovom pitanju u Skupštini.

Iz LDP poručuju da ostaju pri svojoj inicijativi da poslanici ne ulaze u salu na zasedanja i učestvuju u radu parlamenta, što je, čini se, vrlo jak pritisak na vladajuće strukture, ukoliko mu se poslanici odazovu.

„Vjerica Radeta mora podneti ostavku ili biti smenjena zbog svog sramnog postupka, kojim je uvredila bošnjačke žrtve u Bosni i Hercegovini, a time je i narušila samu instituciju parlamenta. Predsednik LDP uputio je pismo šefovima svih poslaničkih grupa da se ne ulazi u salu na skupštinska zasedanja niti učestvuje u radu parlamenta dok Vjerica Radeta obavlja funkciju potpredsednice. Posle ovog čina, radikalima nije palo na pamet da se izvine javnosti u Srbiji i porodici žene čiju su smrt tako bestidno komentarisali, već su po svom dobrom običaju relativizovali svoje reči ili ih opravdavali na još gori način. LDP ostaje pri svojoj inicijativi, i nastaviće da insistira na odlasku Radete, jer svakim danom duže kojim je ona na ovom mestu funkcija skupštine se obezvređuje i dalje unižava njen ugled“, rečeno nam je u LDP.

Posle reakcija javnosti Radetin Tviter profil je isključen, ali je ponovo aktiviran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari