Čitaku (DPK) optužila Aljbina Kurtija za tri velika skandala poslednjih dana 1Vljora Čitaku, arhiva Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku optužila je danas Aljbina Kurtija za „tri velika skandala poslednjih dana“, od kojih je jedan to što on kao kosovski premijer „nastavlja da bezuslovno štiti“ ambasadora u Hrvatskoj Martina Berišaja.

Čitaku je na konferenciji za novinare izjavila i da Kurti omaložava OVK, hvali Olivera Ivanovića i da je neuspešan na polju diplomatije.

„U opoziciji je jedan Aljbin Kurti, a u vladi drugi Aljbin Kurti“, rekla je Čitaku.

Ona je ponovo zatražila da se ambasador Berišaj razreši dužnosti i da se ispita njegova afera sa energetskom mafijom.

„U aferi Martin Berišaj, smena nije dovoljna. Podaci koje objavljuju različiti međunarodni mediji trebalo bi da budu alarm za institucije Kosova. Štaviše, danas, više nego ikada, premijer mora da odgovori na niz pitanja koja postavljamo već godinu dana. Kako je Martin Berišaj dobio državljanstvo preko noći? Kako je dobio bezbednosni sertifikat od Kosovske obaveštajne agencije? Da li je 1.470.000 evra iskorišćeno za finansiranje kampanje Samoopredeljenja i Liste ‘Guxo'“, rekla je Čitaku.

Što se diplomatije tiče, Čitaku smatra da je Kurtijeva vlada zatajila, jer kako tvrdi, Kosovo ne uspeva da održi i neguje odnose čak ni sa zemljama koje su je priznale.

Čitaku je, optužujući premijera Kurtija za omalovažavanje OVK, rekla da se istorija ne može izbrisati.

„Na godišnjicu masakra u Rečku, Vlada nije dozvolila da govori bivši borac OVK, Adem Ramadani. U međuvremenu, sutradan je premijer Kurti pohvalio Olivera Ivanovića. Premijeru, istorija se ne briše niti retušira ​​kao saopštenja Pokreta Samoopredelenje i vaši stavovi na Fejsbuku“, rekla je Čitaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari