Čitaku: Namera Srbije da ubije Dika Martija još jedan pokušaj da se okalja istinu o Kosovu i OVK 1Foto: EPA/OLIVER HOSLET

Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku izjavila je danas da su planovi za ubistvo bivšeg izvestioca za Kosovo Saveta Evrope Dika Martija od strane srpskih službi bezbednosti još jedan pokušaj da se okalja istina o Kosovu i ratu OVK.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da uznemirava potvrda o manipulaciji koju su nad bivšim senatorom Martijem izvršile srpske tajne službe, koje su mu dostavljale fabrikovane informacije i dosijee koji su proizvedeni u političkim kabinetima u Beogradu i Moskvi, na osnovu kojih je na Kosovu formiran Specijalni sud.

„Namera za fizičko eliminisanje Martija od strane srpskih tajnih službi, samo da bi dodatno ocrnili našu istinu, dokazana je namera da se okalja rat OVK od strane istih struktura i istog načina razmišljanja koji su preko senatora Martija izradili izveštaj koji nije imao nikakve veze ni sa istinom ni sa pravdom“, kazala je ona.

Po njoj, apsurdno je da danas evropski poreski obveznici plaćaju sud koji je napravljen na dezinformacijama i izmišljotinama srpskih tajnih službi, države koja ima ratne zločince sa imenima i prezimenima koji su nekažnjeni za svoje zločine.

Istovremeno, prema njoj, Srbiji je sa druge strane omogućeno da ide toliko daleko da izmišlja i manipuliše lažnim dokazima o ratnim zločinima OVK.

Sve ovo, kaže Čitaku, za Kosovo, ali i za Evropsku uniju i sve one koji veruju u pravdu je dobra prilika da postave neka pitanja koja bi bivši senator Marti trebalo da razjasni.

Zaključila je da pred tim događajima koji demaskiraju napore srpske države protiv slobode i nezavisnosti, spoljne integracije i konsolidacije, svi imaju obavezu da zaštite Kosovo i njegov imidž.

Švajcarski mediji su objavili da je Martiju navodno zaprećeno smrću od strane radikalnih elemenata srpske obaveštajne službe, a on je rekao da je služba tražila od kriminalnog sveta i profesionalnih ubica da ga likvidiraju samo da bi okrivili Kosovare.

Posle tih pretnji Marti je pod strogim obezbeđenjem pripadnika švajcarskih organa reda, pišu švajcarski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari