"Ovo nije ni političko ni stranačko pitanje": Član SNS iz Niša nakon tuče sa obezbeđenjem u zgradi gradske uprave 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Protiv Marka Simova, inače člana SNS iz Niša, koji je osumnjičen da je juče pre podne pretio i odgurnuo v. d. načelnicu Uprave za organe grada i građanska stanja Marinu Janković, a potom se fizički sukobio sa portirima u gradskoj upravi biće podneta prijava zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje, potvrđeno je u niškoj policiji.

Simov je, inače, poznat široj javnosti i po fizičkom sukobu sa funkcionerom naprednjaka Milošem Banđurom, u novembru prošle godine.

On je za Danas negirao da je fizički nasrnuo na v.d. načelnicu Janković zbog toga što je navodno dobio otkaz, kako se moglo videti u nekim medijima, optužujući portire da su nasrnuli na njega, a on bio prinuđen da se brani, dok Janković nije želela da komentariše događaj.

Kritičari vlasti ocenili su da je ovo samo jedan u nizu verbalnih i fizičkih sukoba unutar niških naprednjaka, koji su godinama podeljeni na frakcije sa suprotstavljenim interesima.

Za fizički sukob u gradskoj upravi javnost je saznala kada se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem se vidi kako u hodniku gradske uprave dva starija muškarca pokušavaju da savladaju Simova, koji pokušava da ih udari.

Tokom rvanja prišla su im još dva čoveka i oborila Simova, a u pozadini se čuo glas žene koja viče da pozovu policiju.

Simov tvrdi da v.d. načelnicu „niko nije pipnuo prstom, niti vređao, niti psovao“ i da ona „nije bila žrtva nikakvog napada“.

On dodaje da je juče iz gradske uprave dobio poziv da potpiše novi ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ali da nije bio zadovoljan jer u njemu „nije bilo jasno definisano radno mesto, odnosno ni šta radi, ni kada radi, ni gde radi“, a on je hteo da bude navedeno da radi u kabinetu gradonačelnice Dragane Sotirovski i koje mu je radno vreme.

Celu prošlu godinu radio je sa ugovorom koji je imao ovakve manjkavosti, pa su ga prozivali da „ne dolazi na posao a prima platu“, što je „počelo da mu smeta“.

"Ovo nije ni političko ni stranačko pitanje": Član SNS iz Niša nakon tuče sa obezbeđenjem u zgradi gradske uprave 2
Marko Simov: Foto privatna arhiva

Pozvao je, kaže, gradonačelnicu Sotirovski, i izneo joj primedbe, a ona ga je poslala kod v.d. načelnice Janković „da se dogovore oko ugovora“, koja ga je navodno dočekala „vidno nervozna“, a kada joj je rekao ko ga šalje odgovorila da „to nju nije briga i da izađe napolje“.

Kaže da je potom pozvao Sotirovsku, kako bi se njih dve čule i razjasnile situaciju, ali je Janković počela da viče i da zove obezbeđenje, koje je došlo i tražilo da joj vrati telefon, koji joj je, kako kaže, uzeo „jer je htela da ga snima“.

Snimak koji se pojavio u javnosti je, dodaje, samo kraj „intervencije“ tih ljudi, koji mu „nisu dozvolili da izađe iz prostorije, gurali su ga, unosili mu se u lice, provocirali“, a kada je on „svim silama krenuo ka izlazu, zadajući udarce“, oni su ga sve vreme tukli, a kolenom mu pritisli vrat zbog čega je počeo da se guši“.

Lekar mu je, kaže, na pregledu rekao da je „primio više od dvadeset udaraca“, a kada je došla policija „bukvalno je osetio spas“.

"Ovo nije ni političko ni stranačko pitanje": Član SNS iz Niša nakon tuče sa obezbeđenjem u zgradi gradske uprave 3
Marina Janković: Foto Grad Niš

„Naglašavam da ovo nije ni političko ni stranačko pitanje. Ja sam član SNS od 2013. i nikada ništa nisam tažio od stranke, sve što sam radio radio sam sa ljudima koji su sami tražili usluge. Razumem da sam zbog svojih političkih uverenja – koje još uvek imam a koje sve više gubim – i ‘bot’ i ‘sendvičar’, i ne ljutim se, sve je to deo nečega što se zove politika“, kaže Simov.

Dodaje da se u kabinetu gradonačelnice Sotirovski zaposlio na određeno vreme u oktobru 2022, „iz ubeđenja“, a nakon „više njenih poziva“, i da to „nije tražio, niti molio bilo koga“.

Nakon fizičkog sukoba sa Banđurom, koji je odjeknuo u javnosti, Sotirovski je raskinula ugovor sa njim, ali ga je, kaže, pozvala nakon mesec dana da „nastave saradnju“, kroz ugovor o privremenim i povremenim poslovima, što je prihvatio „jer je to osetio kao neku dužnost“.

Đorđe Stanković, narodni poslanik i kandidat na listi „Srbija protiv nasilja“, ocenjuje da je ovo samo jedan u nizu sukoba naprednjaka i „rat unutar stranke“.

„Postoje ljudi koji su zaduženi za ’prljave poslove’ raznih frakcija SNS u Nišu. Simov je bio određen da u ime gradonačelnice pravi te sukobe, pa je jedan od njih bio i sa Banđurom, koji je ’na ratnoj nozi’ sa njom. Gradonačelnica se nakon toga distancirala od njega i on je ’pušten niz vodu‘. V.d. načelnice Janković je tu samo kolateralna šteta“, kaže on.

"Ovo nije ni političko ni stranačko pitanje": Član SNS iz Niša nakon tuče sa obezbeđenjem u zgradi gradske uprave 4
Đorđe Stanković: Foto privatna arhiva

Prema njegovim rečima, 40-tak odsto glasova građana na nedavnim parlamentarnim izborima niški naprednjaci mogu da zahvale samo Aleksandru Vučiću, kao nosiocu liste.

Njihov rejting je daleko niži, a prema poslednjem merenju Sotirovski ima podršku koja je manja od 18 odsto, tvrdi.

Banđur je ranije za Danas kazao da sumnja da iza „napada Simova na njega“ 24. novembra prošle godine u sedištu stranačkog Štaba Palilula 2, za vreme sednice stranačke omladine, stoji gradonačelnica Sotirovski, prema čijem delovanju je kritičan, a počeo je da prikuplja podatke o kriminalu i korupciji u urbanizmu“.

Prema njegovim rečima, Simov mu se prilikom napada pogrdno obraćao, aludirajući na to da je došao sa Kosova i Metohije.

Prišao mu je, dodao je, sa upaljenim telefonom za snimanje, unoseći mu se u lice, i vikao: „Ajde sad kaži koliko mrziš Bugare“, čime je “pokazao da zna” za njegov spor sa Sotirovskom na odborničkoj grupi SNS-a, kada je ona rekla da “u ovom gradu neće moći da odlučuju raseljena lica sa Kosova”, a on odgovorio da “ona kao gradonačelnica Niša ne bi trebalo da vozi privatno vozilo sa bugarskim tablicama”.

Simov je, pak, za lokalne medije kazao da nije imao nikakvu nameru da izazove incident i da gradonačelnica nema veze sa tim, već da je „Banđur njega napao“.

Rekao je da ima dokumentaciju o svojim povredama iz UKC Niš, a da Banđur nema nikakve povrede.

Prema njegovim rečima, Banđur je tokom incidenta “opsovao majku bugarsku” i njemu i gradonačelnici.

Tada je, kazao je, on izvadio telefon i počeo da snima, uz reči da to ponovi, što je Banđur i učinio, a potom nasrnuo na njega kako bi mu oduzeo telefon.

Više javno tužilaštvo u Nišu u potpunosti je odbacilo policijsku krivičnu prijavu protiv njih dvojice, podnetu zbog ovog fizičkog sukoba, u kojoj im se stavlja na teret pet krivičnih dela, među kojima i izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, za koje su obojica bila osumnjičena.

U rešenju VJT navedeno je da se neka od navedenih krivičnih dela “ne gone po službenoj dužnosti”, a da za neka “ne postoje osnovi sumnje” da su učinjena.

Janković ćuti o incidentu

Marina Janković je odbila da odgovori na pitanja Danasa o okolnostima i mogućim motivima fizičkog i verbalnog napada Simova na nju, ukoliko ga je bilo.

Nije odgovorila ni šta će eventualno preduzeti povodom tog incidenta.

Prema nezvaničnim izvorima iz gradske uprave, Janković je dala izjavu policiji i bila na lekarskom pregledu.

Simov joj je navodno pretio, a u jednom trenutku je „uhvatio za vrat, zbog čega je ona počela da vrišti, a obezbeđenje došlo“.

Njemu se navodno nije dopadao ugovor o radnom angažovanju jer je „očekivao ugovor na neodređeno vreme“.

OJT: Incident je zabeležen i službenom kamerom

Osnovno javno tužilaštvo naložilo je policiji da prikupi dokaze o ovom incidentu, u kojem je „jedno lice zadobilo laku telesnu povredu, dok je drugo lice bilo izloženo uvredama i pretnjama“.

Incident je zabeležen i službenom kamerom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari