Nema SNS tako vernog člana kao što je “nečlan” Porfirije: Sagovornici Danasa o izjavi patrijarha da crkva odbija da zastupa partije 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Izjavu poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfitije da „Crkva insistira na tome da odbija da se aktivno uključi u političku borbu i krene da zastupa partijske i političke interese jednog dela svog naroda protiv drugog dela svog naroda”, sagovornici Danasa ocenjuju kao licemernu i u odnosu na činjenice o podršci Crkve SNS – kao apsolutnu neistinitu.

– Začuđuje baš toliko licemerje patrijarha. Nakon desetina miliona našeg novca u crkvenim džepovima, korišćenja budžeta a da ne plaćaš porez, silnih medalja koje je crkva dodelila naprednjačkim funkcionerima, trebalo bi poverovati u to da SPC nije režimski politički element – kaže za Danas Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno.

Jasno nam je da sebe ne vide u funkciji građana, napominje, jer nisu reagovali na femicid, na nasilje, skarednosti u medijima, na bolesti i siromaštvo.

Nema SNS tako vernog člana kao što je “nečlan” Porfirije: Sagovornici Danasa o izjavi patrijarha da crkva odbija da zastupa partije 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

– Takođe je jasno da se neće pridružiti opozicionim glasovima budući da bi im to zatvorilo izvore državnog novca. I sve to znamo. Ali, vrhunac je bezobrazluka reći da SPC ne zastupa interese partije – zaključuje Biljana Stojković.

Prema rečima Aleksandra Olenika, advokata, prvo pitanje je koja je to partija od crkve tražila uključivanje u aktivnu političku borbu, pa je crkva to odbila?

– Drugo pitanje je vezano za otvorene i javne pozive Porfirija za izmene zakona ili za sprečavanje donošenja zakona, što je školski primer političkog delovanja kojim crkva pokušava da nas vrati u srednji vek. Treće pitanje je uvođenje poreza za crkvu u vidu naknadi i taksi koje svi građani moraju da plate npr. ako hoće da pošalju pismo, što je uvođenje poreza bez zakona – ističe sagovornik Danasa.

Četvrto pitanje, kaže dalje, crkva je u boljem položaju od partija jer partije plačaju porez.

Nema SNS tako vernog člana kao što je “nečlan” Porfirije: Sagovornici Danasa o izjavi patrijarha da crkva odbija da zastupa partije 3
foto FoNet Milica Vučković

– Peto, crkva je organizovana isto kao i političke partije i jedina pokriva teritoriju ceke Srbije, ali i CG i deo BiH. Suštinski, SPC je posle SNS najmočnija intresna grupa koja je odavno prerasla moć i ulogu klasičnih političkih partija. Ovakva moć SPC unazađuje naše društvo i ograničava primenu postoječih prava svih građana. Jedina razlika između SPC i partija je to što SPC formalno ne učestvuje na izborima, osim u CG gde postavljaju predsednika vlade. Najkraće rečeno, ova izjava je vrhunsko licemerje – zaključuje Aleksandar Olenik.

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, ističe za Danas da patrijarh ne govori istinu.

– A to nije baš za pohvalu za jednog patrijarha i verskog pastira. To ne samo što šteti vernicina, već je to na štetu cele nacije i države. Da ne govori istinu mogli bi ređati primere do sutra. Ali zar nije zastupanje političke partije ako neko kome su božije zapovesti na prvom mestu, odnosno trebale bi da budu, ćuti na laži i pljačku prema sopstvenim vernicima – kaže Veselinović.

Zar se ćutanje ne može smatrati odobravanjem kada se predaje jedan deo teritorije, mimo Ustava, i to ne bilo koje teritorije već one na kojem mu je vekovno sedište, odnosno Kosovo i Metohija i Pećka patrijaršija, dodaje.

Nema SNS tako vernog člana kao što je “nečlan” Porfirije: Sagovornici Danasa o izjavi patrijarha da crkva odbija da zastupa partije 4
Foto FoNet Ana Paunković

– Zar nije ćutanje ujedno i odobravanje kada se okreće glava od prodaje i predaje nacionalnih resursa, poput poljoprivrednog zemljišta i ruda strancima, odnosno ličnim prijateljima Aleksandra Vučića, sa kojim patrijarh gaji bliske veze – smatra sagovornik Danasa.

– I nema SNS tako vernog člana, kao što je „nečlan“ patrijarh, kojemu bi svi vernici trebali da budu isti. Žalosno je što kod nas od pojedinaca kojih „politika ne interesuje“ do patrijarha imaju svoju cenu. Pitam patrijarha otvoreno – da li se zainteresovao za krađu izbora. Pokradeni su i glasovi vernika Srpske pravoslavne crkve. I kakav odnos Srpska pravoslana crkva ima prema lopovima i kriminalcima – zaključuje Janko Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari