Članovi CIK-a u četvrtak polažu zakletvu pred predsednikom Tačijem 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI (arhivska fotografija)

Kabinet predsednika Kosova Hašima Tačija je danas saopštio da će članovi Centralne izborne komisije (CIK), nakon okončanja svih procedura, u četvrtak položiti zakletvu pred predsednikom Kosova.

Već više od godinu dana Centralna izborna komisija je neaktivna zbog prestanka mandata njenih članova i odugovlačenja procedura za imenovanje novih članova od strane predsednika Tačija.

Do izjave kabineta predsednika dolazi nakon što je danas ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu izrazila zabrinutost zbog toga što se već više od godinu dana odlaže imenovanje deset predstavnika Centralne izborne komisije (CIK).

„Neimenovanje zastupnika onemogućilo je CIK da obavlja svoje osnovne funkcije. Više od 30 članova skupština opština i jedan poslanik Skupštine Kosova nisu bili u mogućnosti da preuzmu dužnost zbog kašnjenja. Ovaj neuspeh je pojačao percepciju javnosti da je čak i jedna od najefikasnijih i najnepartijskijih institucija Kosova podložna političkom uplitanju“, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Ambasada je pozvala predsednika Kosova Hašima Tačija da odmah imenuje predstavnike u CIK da bi se toj instituciji vratila mogućnost da radi pouzdano i nezavisno u korist gradjana Kosova.

U ovom trenutku jedino predsednica CIK-a Valjdete Daka ima mandat, dok je mandat  ostalih deset članova istekao pre više od godinu dana, što je onemogućilo normalan rad i funkcionisanje CIK-a Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari