Članovi udruženja osoba sa invaliditetom: Rukovodioci, suprotno zakonu, podržali listu SNS 1Foto: Pixabay

Više desetina članova lokalnih i regionalnih udruženja osoba sa invaliditetom izrazlo je danas zabrinutost jer su rukovodioci više takvih udruženja potpisali podršku izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, u svojstvu funkcije koju obavljaju i uz navođenje imena saveza ili udruženja.

Kako se navodi u otvorenom pismu tim rukovodiocima, koje je prosledilo Udruženje novinara Srbije (UNS), Zakon o udruženjima građana definiše ta udruženja kao nevladine organizacije, što podrazumeva i stranačku neopredeljenosti.

U pismu se dodaje da predstavnike tih udruženja biraju članovi po demokratskoj proceduri, i da bi oni trebalo da ih predstavljaju kao grupu i zastupaju njihove interese.

„Time je vaše delovanje u kapacitetu predstavnika tog udruženja strogo ograničeno okvirima mandata koji vam je poveren od strane članstva. Svako samostalno delovanje i korišćenje imena udruženja odnosno saveza van okvira poverenog mandata je neprihvatljivo, i krši odgovornost prema članovima“, navodi se u pismu.

Ocenili su da je naročito neprihvatljivo iskazivanje podrške tokom izborne kampanje bilo kojoj stranci, uključujući i stranku na vlasti.

U pismu se dodaje da je prirodno i poželjno da udruženja rade u partnerstvu sa Vladom i ostalim državnim institucijama, u cilju zastupanja i ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom, dok je stranačko opredeljivanje u direktnoj suprotnosti sa interesima osoba sa invaliditetom budući da je vlast promenljiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari