Helsinški odbor: Crta jedna od najugroženijih organizacija civilnog društva u Srbiji 1Foto: print Screen Crta youtube

Nevladina organizacija Helsinški odbor za ljudska prava ocenila je danas da napadi predstavnika vlasti na organizaciju Crta imaju karakteristike „opasne, organizovane i kontinuirane kampanje, kojoj je cilj diskreditacija i zatvaranje te organizacije“, kao i da je Crta zbog toga jedna od najugroženijih organizacija civilnog društva u Srbiji.

„Povod za najnoviju kampanju protiv Crte, koja traje već sedmicama, je kredibilan i profesionalan izveštaj o izborima, 17. decembra prošle godine, koji ukazuje na izborni inžinjering i ozbiljne neregularnosti“, navodi se u saopštenju Helsinškog odbora.

Iz te organizacije su ocenili da najveću odgovornost za kampanju, kao najuticajniji državni funkcioner, snosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer „ne samo da ne osuđuje grupe napade funkcionera svoje stranke (Srpske napredne stranke), već se i uključio u kampanju diskvalifikacije Crte kao stranog plaćenika“.

Naveli su da je ta kampanja opasna po međunarodnim standardima za zaštitu branitelja ljudskih prava, jer se vodi različitim povodima u kontinuitetu tokom višegodišnjeg perioda.

„Napadi na Crtu odigravaju se u uzavreloj atmosferi oko izborne krađe, drastičnog pogoršavanja stanja na polju ljudskih prava, sužavanja prostora za rad civilnog društva, gušenja slobode izražavanja, kontrole medija i visokog stepena korumpiranosti u institucijama, sudstva i policije pod kontrolom vlasti i porasta fizičkog nasilja“, navodi se u saopštenju i dodaje da takvo okruženje, po međunarodnim standardima, čini napade izuzetno rizičnim.

Prema oceni Helsinškog odbora, najnoviji napadi čine da Crta bude „jedna od najugroženijih organizacija civilnog društva u Srbiji“, ali predstavljaju i upozorenje celom civilnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari